dahlak-kebir

Insula Dahlak Kebir

Înghesuite în Marea Roşie, în largul coastelor Eritreei, numai patru dintre insulele arhipelagului Dahlak sunt locuite – Dahlak Kebir este cea mai mare. Poţi să închiriezi un iaht de la Massawa şi să faci un tur al insulelor – să faci snorkeling şi scufundări şi să pescuieşti. Apele din zonă au primit porecla de „supă de peşte”, pentru că printre recife săgetează în toate părţile peste o mie de specii de peşti.

Oamenii de aici vorbesc dahlak şi îşi urmează modul tradiţional de viaţă – pescuiesc, cresc capre şi cămile. În largul plajelor de nisip alb, pe lângă recifele de corali e o lume minunată, cu delfini şi lamantini, ţestoase şi crabi-eremit, epave şi bolovani de piatră ponce scuipată de vulcani submarini.

dahlak-kebir-adel

Ruinele de la Adel

Satul Dahlak Kebir se află în vestul insulei şi este renumit pentru străvechile lui rezervoare şi pentru necropola care datează cel puţin de la 912 d.Hr., în care se află 800 de morminte acoperite cu piatră de coral cu inscripţii kufice (arabă veche). În epoca romană aici erau căutători de perle; chiar şi azi se mai găsesc perle, câteodată.

Sub vechea stăpânire ethiopiană, arhipelagul a fost desemnat parc naţional, iar acum poţi să te duci acolo singur, fără să ai nevoie de autorizaţie. În timpul războiului de independenţă, un grup de luptători din Eritreea au lansat de aici o operaţiune pe sub apă împotriva forţelor armate ethiopiene. Acum acei luptători pentru libertate se ocupă de turismul pentru scufundare.

Într-o bizară schimbare a soartei, anii chinuiţi de război au făcut din acest loc un alt fel de spaţiu de scufundare, diferit de toate celelalte din Marea Roşie. În timpul luptelor, pescuitul a fost oprit, ceea ce a dus la o spectaculoasă creştere a populaţiei marine. Un alt avantaj al izolării forţate este lipsa de inhibiţie a acestor animale. Aici peştii înoată direct spre tine.

POPULAŢIE

Circa 2 500

CÂND SĂ TE DUCI

Cel mai bine în perioada octombrie-martie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de la Massawa, Eritreea – tot el face şi legătura între insule.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Snorkeling şi scufundări.
  • Ruinele islamice preistorice de la Adel.
  • Satele de pescari de la Afar.
  • Pe continent – o plimbare cu trenul cu aburi de la Asmara la Nefasit.

TREBUIE SĂ ŞTII

Pe insulă sunt 365 de rezervoare făcute din calcar de recif, folosite la colectarea apei de ploaie -unul pentru fiecare zi a anului pentru a face faţă climatului arid şi a le oferi locuitorilor insulei o sursă sigură de apă potabilă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.