Parte a arhipelagului cu acelaşi nume din Oceanul Indian, aproape de coasta de nord a Kenyei, insula Lamu este înconjurată de plaje lungi de nisip alb, încadrate de dune unduitoare, la fel de neatinse azi ca atunci când insula a fost colonizată, în secolul XIV. Negustorii arabi au construit aici un port şi moscheea Pwani.
Portul a prosperat datorită negoţului cu cherestea, fildeş şi chihlimbar, iar după un timp a devenit un centru important pentru exportul cu sclavi. După ce a învins insula vecină, Pate, în secolul XIX, Lamu a devenit o mare putere regională. Totuşi, după abolirea sclaviei în 1873, economia a avut de suferit şi nu şi-a mai revenit. Azi turismul este principala sursă de venit.
Oraşul Lamu, cea mai mare aşezare de pe insulă, a fost întemeiat în secolul XIV şi are o mulţime de clădiri reprezentative pentru arhitectura swahili. Oraşul vechi a fost înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO drept cea mai veche şi mai bine conservată aşezare swahili din Africa de Est.
Cu linii simple ale arhitecturii, construit din coral şi lemn de mangrove, cu verande şi terase de acoperiş, oraşul a reuşit să-şi păstreze farmecul şi personalitatea distinctă. Măgăruşii hoinăresc pe labirinturile străzilor înguste, pentru că pe această insulă idilică nu există mijloace de transport motorizate.
Sunt mai multe muzee în oraş, inclusiv Muzeul Lamu, unde este expus cornul ceremonial al insularilor, şi un alt muzeu dedicat culturii swahili. Merită să vizitezi şi fortul Lamu, construit pe un ţărm de sultanul din Pate, la începutul secolului XVII, cu scopul de a-i proteja pe membrii guvernului său nepopular.

Moscheea Riyadha, construită în anul 1900, este un centru important de studii islamice.
Moscheea Riyadha a fost construită la 1900 şi a devenit cel mai prestigios centru de studii islamice din Africa de Est. Moscheea este şi centrul festivalului anual Maulidi, care atrage pelerini din toată Africa.
Cele mai spectaculoase plaje de pe insulă sunt în jurul satului Shela, la circa 3,2 km de oraşul Lamu – cu nisip alb, curat şi tradiţionalele dhow-ur\. Din păcate, zona a fost afectată în 2004 de un tsunami iscat în urma unui cutremur din Oceanul Indian.
POPULAŢIE
18 382.
CÂND SĂ TE DUCI
Decembrie sau Ianuarie.
CUM AJUNGI ACOLO
Cu avionul de la Mombasa sau Nairobi; cu feribotul de la Mokowe, pe continent, sau de pe insula Manda.
PUNCTE DE ATRACŢIE
- Relaxare – cum pe insulă nu sunt maşini, este un loc foarte liniştit, unde nu se aud decât răgetele măgarilor şi frunzele de palmier foşnind în briza oceanului. Lasă acasă telefonul mobil şi laptopul şi bucură-te de linişte.
- Muzeul Lamu – într-o clădire în care odinioară a stat Jack Haggard, consulul reginei Victoria. Sunt o mulţime de exponate ale culturii swahili, chiar o casă reconstruită şi relicve din Takwa. Este expus aici şi cornul ceremonial al insularilor.
- Restaurantele din Lamu, cu vedere la mare – peşte foarte proaspăt la preţuri rezonabile.
- Sanctuarul măgăruşilor, în nordul insulei – înfiinţat pentru protejarea celor 2 200 de măgari care muncesc pe insulă.
TREBUIE SĂ ŞTII
Lamu este o insulă islamică foarte strictă, aşa că ai grijă cum te îmbraci.
Booking.com