mafia-insula

Insula Mafia

Mafia este locul liniştit şi pur în care te poţi retrage din lumea reală – o mică fâşie de coastă unde oamenii îşi trăiesc viaţa simplă şi tradiţională. Ar putea face parte din Insulele Mirodeniilor, împreună cu Zanzibar şi Pemba, dar este guvernată de pe continent.

Este un arhipelag alcătuit dintr-o insulă mare – 48 km lungime -şi nenumărate insuliţe; acum este cel mai mare parc marin din Oceanul Indian, în care sunt protejaţi o mulţime de corali.

Regulile sunt impuse de apă. Aici se construiesc tot soiul de ambarcaţiuni – de la mari dhow-uri, care pot naviga pe ocean, la mai micuţele masha (bărci pescăreşti) până la canoe. Se adună crabi de pe ţărm şi se cultivă alge pentru vânzare. Ocupaţia principală este pescuitul – apele sunt bogate şi pentru pescari, şi pentru scufundători.

vedere-aeriana-a-insulei-mafia

Vedere aeriană a insulei Mafia

Recoltele de nuci de cocos şi caju aduc profituri bune, dar preţul mondial al cocosului a început să scadă, iar pescuitul se face acum cu mijloace mai eficiente. Mafia e cunoscută şi pentru covoraşele de rafie împletite de femeile de aici -de multe ori împletesc din mers.

Este un loc puţin dezvoltat, cu infrastructură slabă – electricitate nu este decât în zona turistică şi foarte puţine case au apă curentă. Majoritatea localnicilor se deplasează pe jos sau cu bicicleta pe drumuri desfundate.

Istoria bogată a insulei datează din secolul VIII, când era haltă pentru corăbiile persane care străbăteau rute comerciale din Orientul îndepărtat până pe partea continentală a Tanzaniei. Mafia a cunoscut ocupaţiile portugheză, germană şi britanică, iar din acest trecut pestriţ a rezultat o populaţie mixtă şi instabilă.

POPULAŢIE

40 801 (2002).

CÂND SĂ TE DUCI

lulie-Octombrie sau Decembrie-Martie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu un avion mic de la Dar es Salaam; cu maşina de la Dar es Salaam până la Kisiju, apoi cu barca.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Ruinele moscheii din secolele X-XI, la Kisimani Mafia, lângă capitala Kilindoni.
  • Scufundări şi snorkeling.
  • Explorarea plajelor pustii.
  • Pescuitul de adâncime de mare clasă.
  • plimbare în jurul insulei cu o dhow.

TREBUIE SĂ ŞTII

Numele insulei vine din kiswahili – mahali pa afya, „loc bun de locuit”.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.