mozambic

Insula Mozambic

Această mică insulă de coral se află în provincia Nampula din nordul Mozambicului şi are o moştenire istorică unică diferită de restul Mozambicului şi poate de tot restul Africii. A fost capitala ţării aproape 400 de ani, pe când se afla sub stăpânire portugheză, şi a fost un centru important de comerţ al arabilor cu mult înainte de asta. Azi o bună parte din insulă este în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Insula era un port arab important şi un centru de construire a vaselor când a venit Vasco da Gama în 1498. În 1507, portughezii îşi stabiliseră aici o bază navală puternică, apoi au construit fortul Sao Sebastiao. Aşezarea, numită acum Oraşul de Piatră, a devenit capitala Africii de Est portugheze.

Ea a rezistat atacurilor olandeze din 1607 şi 1608 şi a rămas un mare avanpost al comerţului portughez de pe ruta Europa-Indiile de Est; se comercializau sclavi, mirodenii şi aur. Dar odată cu deschiderea Canalului Suez în 1869, insula a intrat în declin.

un-tun-al-castelului-sao-sebastiao

Tun perfect conservat al castelului Sao Sebastiao

Portul insulei poate face subiectul unui studiu despre contrastele arhitecturale – influenţe arabe, indiene şi portugheze amintesc de epoca de glorie a insulei. Casele de calcar din jurul portului se înşiră de-a lungul unor străduţe încurcate, care înconjoară o piaţetă centrală; faţadele lor au cornişe, ferestre înalte, dreptunghiulare şi rânduri de pilaştri.

Capela Nossa Senhora de Baluarte, din 1522, este considerată cea mai veche clădire europeană din emisfera sudică şi cel mai frumos exemplu de arhitectură manuelină din Mozambic.

Printre alte clădiri interesante se numără palatul şi capela Sao Paulo, construit în 1610, acum muzeu, şi Muzeul de Artă Sacră, în care este expus un exemplar deosebit de crucifix makonde -muzeul este găzduit în fostul spital Sfânta Casă a Milosteniei.

POPULAŢIE

14 000 (2006).

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul de la Nampula; cu o dhow tradiţională de pe continent; cu maşina pe pod.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Zona portului, cu fascinantul amestec de stiluri arhitecturale.
  • Capela Nossa Senhora de Baluarte – biserică construită de portughezi în 1522, considerată cea mai veche clădire europeană din emisfera sudică.
  • Alte biserici care merită o vizită: biserica Santo Antonio şi biserica Misericordia.

TREBUIE SĂ ŞTII

Insula este legată de continent printr-un pod de 3 km.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.