Insula Pemba

Aroma pătrunzătoare de cuişoare umple aerul. Una dintre legendarele Insule ale Mirodeniilor, Pemba are mai multe plantaţii de cuişoare decât sora ei mai mare, Zanzibar, aflată la numai 50 km în sud.

Pe această insulă verde şi deluroasă sunt peste trei milioane de arbori de cuişoare, mirodenie care reprezintă principalul produs de export din arhipelagul Zanzibar. Pemba este renumită şi pentru vodoo şi vraci – mulţi vin aici în căutarea unui tratament sau pentru a învăţa practici străvechi.

În trecut, tulburările politice au ţinut la distanţă turiştii, dar azi spiritele mai aventuroase fac eforturi să ajungă aici, evitând aglomeraţia tot mai mare de pe Zanzibar. Mulţi vin pentru scufundări – recifele sunt virgine, iar pentru scufundători cu experienţă există prăpăstii vertiginoase.

Stânci suspendate, caverne, grădini de coral se găsesc peste tot pe pereţii abrupţi ai recifelor. Peşti din familiile balistide şi labride sau moluşte înoată în apele oceanului. Scufundările în Pemba sunt printre cele mai frumoase din lume.

chake-chake-pemba

Chake-Chake este centrul administrativ al insulei Pemba

Turismul nu e încă bine dezvoltat, iar locurile de cazare sunt puţine; apar însă tot mai multe staţiuni şi viaţa se schimbă. Principalul oraş de pe insulă, Chake-Chake, este situat în vârful unui deal, spre un golf şi spre insula Misali; la circa 10 km sud-est sunt ruinele unui palat fortificat din secolul XV.

Aici a fost scaunul celebrului Mohammed bin Abdul Ralunan, înainte de sosirea portughezilor.

Acestea sunt singurele fortificaţii vechi de pe toată coasta Africii de Est.

POPULAŢIE

406 808 (2012)

CÂND SĂ TE DUCI

E un climat tropical foarte umed. Decembrie-martie este cel mai cald (25-29°C). Evită ploile lungi de la jumătatea lui martie până prin mai-iunie şi ploile scurte din noiembrie-ianuarie. Scufundările pot fi făcute tot timpul anului, în afară de mai şi iunie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul de pe insula Zanzibar, Dar es Salaam sau Tanga, pe continent. Cu o dhow din Tanga – curse neregulate.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Mtambwe Mkuu – cu o dhow sau o canoe din portul Wete.
  • Ruinele Ras Mkumbuu – o aşezare swahili din secolul XI.
  • Pădurea Ngezi – unde trăieşte vulpea zburătoare de Pemba.
  • Rezervaţia forestieră Ras Kiuyu.
  • Pescuit de marlin vărgat şi peşte-velier.

TREBUIE SĂ ŞTII

În secolul XVI, portughezii au introdus pe insulă luptele cu tauri – încă se organizează în anumite locuri, cum ar fi la Pujini, în perioada august-februarie.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.