insula-zanzibar

Insula Zanzibar

La 35 km de coasta Tanzaniei, în Oceanul Indian, insula Zanzibar se mândreşte cu plajelei ei de nisip alb străjuite de palmieri, păduri native şi o abundenţă de recife de corali ideale pentru snorkeling şi scufundări. Azi este un paradis tropical pentru vacanţe, dar această insulă joasă de coral are o istorie foarte pestriţă, plină de ocupaţii străine, comerţ intensiv şi sclavie.

Insula a fost locuită iniţial de triburile hadimu şi tumbatu, care au venit aici din Africa. În secolul X au ajuns negustorii persani, abătuţi aici de vânturile musonice din drumul lor pe ocean. Cum aveau nevoie de aceleaşi vânturi musonice ca să poată pleca acasă, ei stăteau pe insulă cu lunile.

În cele din urmă şi-au construit aici aşezări permanente, iar insula a devenit rapid un centru comercial în toată regula. Cultura insulei a fost influenţată de această animaţie, pentru că toţi care au trecut pe aici şi-au lăsat amprenta – arabi, indieni, chinezi, portughezi, olandezi şi britanici.

Persani shirazi şi arabi omani s-au stabilit pe insulă şi au condus un sultanat – puternica influenţă arabă este vizibilă şi azi. Oraşul de Piatră, centrul oraşului vechi, nu s-a schimbat prea mult în ultimii 200 de ani – are moschee, bazare aglomerate şi case mari, arabe, cu uşi tradiţionale, sculptate în lemn şi decorate cu alamă.

picturi-traditionale-expuse-oras-de-piatra

Picturi tradiţionale expuse la vânzare în piaţa din Oraşul de Piatră

Influenţa indiană se poate observa în geamurile colorate şi în balcoanele decorative pe care le vezi la multe clădiri, în timp ce britanicii au lăsat câteva case coloniale austere în sectoarele mai bogate ale oraşului.

Azi economia se bazează pe turism, deşi pescuitul este şi acum o ocupaţie importantă. De asemenea, insula exportă diverse mirodenii, cacao şi nuci de cocos.

În afară de plaje şi de arhitectură frumoasă, insula are şi o abundentă viaţă sălbatică – o să vezi aici maimuţe colobus roşii şi albastre, în Parcul Jozani, o arie vastă de pădure nativă, azi protejată. Sunt şi alte specii de mamifere, inclusiv veveriţe roşii şi cenuşii, plus peste 200 de specii de păsări.

Zanzibarul este un loc bun şi pentru ţestoasele verzi şi caret, care îşi depun ouăle pe plajele din apropierea farului de la Ras Ngunwi. O distracţie populară este şi observarea balenelor, pentru că balena cu cocoaşă migrează prin canal primăvara şi în luna septembrie. Delfinii-sfârlează cu bot lung şi delfinii cu bot de sticlă sunt şi ei favoriţii vizitatorilor – dacă te înscrii într-un tur organizat, ai ocazia să înoţi alături de ei.

POPULAŢIE

1 304 000 (2012)

CÂND SĂ TE DUCI

lulie-octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la aeroportul internaţional Zanzibar; cu feribotul de la Dar es Salaam.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Plajele – multe şi frumoase. Plajele din est sunt mai populare pentru că nisipul este strălucitor de alb şi apele calde sunt de un albastru intens.
  • Partidele de scufundare sunt foarte plăcute, pentru că sunt corali şi peşti din abundenţă, înoată cu delfini sau aranjează-ţi o plimbare cu tradiţionala dhow.
  • Oraşul de Piatră – explorează frumoasele clădiri, precum Casa Minunilor sau Fortul Arab.
  • Înscrie-te într-un circuit de vizitare cu un ghid local, care îţi poate spune câte ceva despre istoria fascinantă a insulei.
  • Parcul Jozani – pădure splendidă cu trasee minunate, de-a lungul cărora vei vedea copaci exotici şi foarte mari.
  • Maimuţele colobus roşii, endemice, acum aproape extincte – sunt curioase şi jucăuşe şi acceptă să-ţi pozeze.
  • Turul mirodeniilor – un plăcut tur organizat în care vei vizita frumoase plantaţii de cardamom, ghimbir, cuişoare, nucşoară sau şofran şi vei degusta câteva delicioase fructe tropicale.

TREBUIE SĂ ŞTII

Zanzibar a fost ultimul loc în care s-a abolit sclavia.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.