insula-mombasa

Mombasa

În sud-estul Kenyei, pe o insulă separată de continent prin două râuri, Mombasa este cel mai mare port din Africa de Est. Este al doilea oraş ca mărime din Kenya şi e important în economia ţării – centru major de export şi import, dar şi obiectiv turistic.

În 1498, Vasco da Gama a vizitat oraşul, pe atunci arab, în cruciada lui prin care încerca să răspândească credinţa creştină şi căuta să îmbunătăţească legăturile comerciale portugheze. Deşi a fost întâmpinat cu multă ostilitate, el a reuşit să încheie o alianţă cu regele din Malindi.

Doi ani mai târziu, când au ajuns aici soldaţii portughezi, l-au numit pe rege sultan de Mombasa, iar el şi-a folosit influenţa pentru a-şi stăpâni supuşii în beneficiul portughezilor. Mombasa a devenit o haltă comercială importantă pentru aceştia; pe la 1590 au construit aici o mare fortăreaţă, Fort Jesus, atât pentru protecţie, cât şi pentru a stabili un centru de comerţ.

alee-in-centrul-istoric-mombasa

Alee în centrul istoric al insulei Mombasa

Principalele mărfuri care treceau prin port erau mirodenii, cafea, bumbac – şi sclavi, care erau întemniţaţi în fort înainte de a fi îmbarcaţi pe corăbii.

Portughezii au stăpânit Mombasa aproape 200 de ani, până când au fost răsturnaţi de la putere de arabii omani, care, la rândul lor, au cedat oraşul britanicilor în anul 1888. În 1963, Mombasa a fost inclusă în proaspăt independenta Kenya.

Pe lângă excelentele plaje din nordul şi sudul oraşului, Mombasa are şi un splendid oraş vechi, cu alei înguste şi arhitectură arabă -uşi sculptate şi balcoane de fier forjat. Peste tot sunt culori vii şi arome exotice – o experienţă senzorială. Nu rata vechiul port, unde ambarcaţiunile tradiţionale – dhow – vin şi pleacă, livrând peşte şi alte bunuri de-a lungul coastei.

Climatul fierbinte al oraşului Mombasa dictează ritmul liniştit al vieţii – lent şi senin. Atmosfera generală e prietenoasă şi însufleţită, cu o viaţă de noapte plăcută -barurile şi restaurantele sunt animate până târziu.

POPULAŢIE

700 000 (2004)

CÂND SĂ TE DUCI

lunie-martie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la aeroportul internaţional Moi.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • O plimbare cu o dhow în jurul portului – nici o excursie nu e completă fără o călătorie magică într-o barcă tradiţională din Mombasa.
  • Fort Jesus – fortăreaţă cu vedere la mare, construită de portughezi pe la 1590, găzduieşte un muzeu în care sunt expuse artefacte din vremea aceea. Aici erau ţinuţi sclavii până la îmbarcare – poţi vizita camerele de tortură şi de detenţie.
  • Plajele din nordul şi din sudul oraşului, frumoase, cu nisip alb şi recife de corali – merită să-ţi petreci o zi aici.
  • Faimoşii colţi de elefant de pe bulevardul Moi – sunt doi colţi de elefant care se intersectează şi formează litera „M” de la Mombasa. Monumentul a fost ridicat în cinstea vizitei făcute de regina Elisabeta a ll-a în 1952.
  • plimbare prin labirintul de străzi înguste, cu magazine desuete, din oraşul vechi.

TREBUIE SĂ ŞTII

Insula Mombasa este legată de continent la nord prin podul Nyali, la sud prin feribotul Likoni şi la vest prin şoseaua Makupa şi linia de cale ferată.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.