parcul-national-arhipelagul-quirimbas

Parcul Naţional Arhipelagul Quirimbas

Este un arhipelag întins şi fascinant, compus din 32 de insule de coral presărate de-a lungul coastelor Mozambicului, de la Pemba până la râul Rovuma, care formează graniţa naturală cu Tanzania.

Cele mai sudice 11 insule şi o zonă forestieră mare, din partea continentală, alcătuiesc acum Parcul Naţional Quirimbas. Aici elefanţii culeg fructe de mango la doar câţiva metri de Oceanul Indian, iar în interiorul parcului prosperă şi celelalte patru specii din „Cei Cinci Mari”.

Arhipelagul are unele dintre cele mai frumoase recife de corali din Africa de Est. Peştii – peşti-înger, peşti-papagal, bibani de mare şi murene – par supradimensionaţi. Scrumbia albastră va veni până la ţărm spre scufundător, dar îşi pot face apariţia şi diavoli de mare sau rechini-ciocan. Insula Materno are nenumărate golfuri şi plaje şi este ideală pentru scufundări.

Medjumbe este o fâşie de nisip pierdută în mare, perfectă pentru o retragere romantică. Quilalea nu este locuită şi pare numai a ta – şi a animalelor marine care mişună prin ape. Vimizi este clasată printre primele zece locuri ideale pentru scufundări; pe ţărmurile ei o să vezi urmele ţestoaselor greoaie care se deplasează pe acolo.

insula-ibo

Clădiri coloniale portugheze în micul port al insulei Ibo

Insula Ibo are case vechi şi frumoase şi o istorie lungă şi întunecată, care a început cu mult înainte de sosirea portughezilor. Odinioară un oraş elegant, multe dintre clădirile construite de portughezi în secolele XVIII şi XIX au fost abandonate şi acum încep să se dărâme.

Datorită istoriei sale, Ibo este una dintre cele mai vizitate insule din arhipelag, în 1992, când a ieşit din sângerosul război civil, nimeni nu se aştepta ca Mozambicul să devină nestemata ascunsă a Africii şi campioana ambi-entalismului – un paradis sigur pentru lamantini şi ţestoase marine.

POPULAŢIE

Ibo – 5 000; Vimizi – 1 000; Materno -500 (estimare 2005). Multe dintre insule nu sunt locuite.

CÂND SĂ TE DUCI

Climat tropical – sezonul ploios este decembrie-aprilie, dar majoritatea zilelor sunt însorite şi ploile sunt de obicei scurte. În perioada mai-septembrie este ceva mai rece, dar scufundări se pot face tot timpul anului.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul de la Dar es salaam sau Johannesburg până pe insula Pemba, iar de aici ai legături cu insule precum Ibo sau Materno; cu barca de la o insulă la alta.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Observarea balenelor cu cocoaşă, iunie-septembrie.
  • O partidă de pescuit cu localnicii într-o dhow.
  • Observarea elefanţilor noaptea, insula Ibo – odinioară port unde se făcea negoţ cu sclavi şi fildeş, are şi o magnifică fortăreaţă veche.

TREBUIE SĂ ŞTII

Mozambic este o zonă cu malarie. Numai insula Quilalea este sigură din tot arhipelagul.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.