ile-de-goree

Île de Goree

Île de Goree este la numai 4 km de Dakar, pe coasta senegaleză, în mijlocul portului natural format de peninsula Cap Vert. Protecţia oferită de golf explică de ce insula a fost stăpânită de-a lungul timpului de portughezi, olandezi, englezi şi francezi, care voiau să profite de portul sigur de aici, folosind insula ca haltă pentru corăbiile care străbăteau ruta comercială dintre Coasta de Aur din Ghana şi Indiile de Vest.

La prima vedere, insula pare un loc liniştit şi frumos, cu forturile ei impunătoare şi cu frumoase case rozalii, în deplină armonie cu apele albastre ale mării şi verdeaţa grădinilor bogate. Dar această linişte maschează un trecut întunecat, când multe dintre aceste clădiri frumoase jucau un rol important în comerţul cu sclavi.

pirogi-ile-de-goree

Pirogi colorate pe plajă

Din secolul XV şi până în secolul XIX, Goree a fost cel mai mare centru al comerţului cu sclavi de pe coasta africană. Se estimează că aici au fost ţinuţi vreo 40 de milioane de africani, lăsaţi cu săptămânile în pivniţele umede şi întunecate ale caselor, în aşteptarea corăbiilor care să-i ducă în America. Existau chiar şi camere de tortură pentru sclavii care se revoltau.

La sfârşitul secolului XVIII, Goree era o insulă bogată, unde comercianţi, soldaţi şi oficiali trăiau într-un lux somptuos. În acelaşi timp era o poartă spre iad pentru mii de sclavi africani. Printre cele mai importante obiective de pe insulă se numără Casa Sclavilor -Maison des Esclaves – construită de olandezi în 1776.

Ea a fost păstrată în forma ei originală şi acum este înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO. „Uşa fără întoarcere” este un altar emoţionant care să ne amintească de exploatarea omului. Unii nu cred că Goree a fost locul de unde se transporta un număr atât de mare de sclavi, dar nimeni nu poate să nege sentimentul de uimire şi de groază pe care îl inspiră Casa Sclavilor.

Merită să vizitezi şi biserica Saint Charles, în Place de l’Eglise, cu arhitectura ei franceză provincială, pitoreştile ruine ale fortului Nassau, castelul Saint Michel, construit în secolul XVII de olandezi pe un deal abrupt de bazalt, şi muzeul de istorie din Fort d’Estrbes.

POPULAŢIE

1 680 (2013)

CÂND SĂ TE DUCI

Martie-iunie sau septembrie-noiembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de la Dakar.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • O vizită la Maison des Esclaves, unde e „uşa fără întoarcere”.
  • Grădinile botanice de pe Rue du Port – să vezi faimoşii baobabi atât de răspândiţi aici.
  • Numele ştiinţific al baobabului, Adansonia, vine de la botanistul francez Michel Adanson, care a vizitat insula pe la jumătatea secolului XVII. Grădinile îi sunt dedicate lui.
  • Micuţa plajă de lângă cheiul feribotului, ideală pentru o partidă scurtă de înot.

TREBUIE SĂ ŞTII

Numele Goree vine din olandezul goeree, care înseamnă „insulă”, sau poate din goode reede, care înseamnă „port bun”, cu referire la golful adăpostit al insulei.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.