Aflată în golful Guineea, Bioko este o insulă muntoasă, vulcanică, locuită şi azi de indigeni bubi, care vorbesc o limbă bantu adusă din Africa continentală. Plină de păduri tropicale, această insulă în formă de cizmă are 70 km lungime, 32 km lăţime şi se află în largul coastelor Camerunului.
Bioko are mai multe specii rare de maimuţă decât oricare loc din Africa; dintre cele şapte specii de pe insulă, patru se numără printre cele mai ameninţate de pe continent. Este locul ideal pentru aventurierii care sunt gata să se abată de la drumul cunoscut, cufundându-se adânc în noroi.
Clanurile bubi alcătuiesc şi acum cea mai mare parte a populaţiei, dar, datorită trecutului colorat al insulei, aceştia s-au amestecat cu hispanici, femandinieni, imigranţi din Rio Muni, Nigeria şi Camerun.

Pădurea tropicală acoperă insula insula Biko
Numită iniţial Formosa Flora (Floarea Frumoasă) de navigatorul portughez Fernao do Po, în 1472, insula a căzut în mâinile Companiei Indiilor Olandeze, care a stabilit baze comerciale pe insulă pe la 1600, fără acordul portughezilor – centralizând astfel negoţul cu sclavi din golful Guineea.
În perioada colonială era numită Fernando Po, dar în vremea dictatorului Masie Ngueme Biyogo, conform politicii lui de africa-nizare, a fost rebotezată cu numele acestuia. După înlăturarea lui, insula a fost redenumită Bioko.
În adâncile păduri tropicale prosperau odinioare primate rare -mandrilul de Bioko, maimuţe colobus negre şi roşii -, dar piaţa de consum exotic din capitala Malabo a afectat grav aceste animale. Malabo se află în capătul nordic al insulei, pe buza unui vulcan prăbuşit.
Deşi este capitala Guineei Ecuatoriale, este un oraş slab dezvoltat, cu un număr redus de străzi pavate. Sunt câteva atracţii turistice, dar adevărata lume care aşteaptă să fie descoperită se află pe văile dens împădurite.
POPULAŢIE
334 463 (estimare 2015).
CÂND SĂ TE DUCI
Temperatura medie este de 25°C şi cantităţile medii de apă ajung la 2 900 mm – un climat cam apăsător. Ca să eviţi sezonul ploios, du-te în perioada noiembrie-aprilie.
CUM AJUNGI ACOLO
Cu avionul până la Malabo; cu feribotul de la Douala sau Bata până la Malabo.
PUNCTE DE ATRACŢIE
- Drumeţie prin pădurea tropicală.
- O barcă închiriată de la Bata (pe continent) cu care să ieşi în larg să vezi migraţia balenelor.
- Paradisul insulei vecine, Corisco.
- Catedrala Malabo.
- Valea Moka, cu lacul ei de crater, între Malabo şi Riaba.
TREBUIE SĂ ŞTII
Gândeşte-te bine dacă vrei să iei vreo cursă internă de avion – controlul traficului aerian este minimal.