insula-saint-louis

Insula Saint-Louis

În nord-vestul Senegalului, la gura fluviului Senegal, se află oraşul Saint-Louis, capitala Senegalului francez din 1673 până la independenţa din 1960. Centrul vechiului oraş colonial se află pe o insulă îngustă de pe fluviu, lungă de numai 2 km şi lată de 400 m, deşi oraşul modern se întinde azi pe ambele maluri.

Prima aşezare franceză permanentă din Senegal, Saint-Louis a fost fondat în 1659 de negustorii francezi pe insula atunci nelocuită. Numită după regele Ludovic al XlV-lea, oraşul controla comerţul pe fluviul Senegal, exportând sclavi, piei de animale, ceară şi gumă arabică, între 1659 şi 1779 oraşul a fost administrat de nouă companii diferite.

În curând s-a dezvoltat o comunitate metisă (creoli franco-africani), în care au apărut celebrele signares. Aceste antreprenoare burgheze dominau viaţa economică, socială, culturală şi politică a oraşului şi au creat o elegantă cultură urbană cu distracţii rafinate. Ele controlau în bună parte comerţul riveran şi finanţau principalele instituţii catolice.

Louis Faidherbe a devenit guvernator al Senegalului francez în 1854 şi a cheltuit o mulţime de bani cu modernizarea oraşului – a construit poduri, un rezervor de apă şi a deschis o linie de telegraf pentru comunicaţii cu Dakarul.

barci-pescari-saint-louis

Bărci de pescari pe fluviul Senegal, în insula Saint-Louis

Prosperitatea oraşului a început să se diminueze pe măsură ce oraşul Dakar câştiga mai multă importanţă. Portul din Saint-Louis era cam dificil pentru vasele cu aburi, iar o cale ferată construită între Saint-Louis şi Dakar, deschisă în 1855, a preluat aproape tot comerţul.

Azi, Saint-Louis este un orăşel adormit, care îşi păstrează fermecătoarea arhitectură colonială. În 2000 a fost înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO şi multe dintre clădirile lui frumoase sunt renovate.

Printre siturile şi monumentele pe care trebuie să le vezi pe insulă se numără Palatul Guvernatorului, o fortăreaţă construită în secolul XVIII, vizavi de Place Faidherbe, clădirea unde se află toate birourile oficiale ale administraţiei, şi Parc Faidherbe, în centrul oraşului, botezat după numele guvernatorului.

Muzeul din capătul sudic al insulei spune povestea Senegalului şi a oamenilor de aici, expunând costume şi instrumente muzicale tradiţionale; sunt şi diverse moschei şi biserici pe care le poţi vizita.

Comoara moştenită de la signares trăieşte şi azi în Saint-Louis, în festivalurile pentru care oraşul este celebru. De Crăciun se organizează Fanals, o procesiune nocturnă cu felinare uriaşe de hârtie – de obicei coincide cu Festivalul de Jazz Saint-Louis, cel mai important festival de gen din Africa. Întrecerea anuală cu pirogi, organizată de echipe de pescari din Guet-Ndar, se ţine pe fluviu şi este foarte dinamică.

POPULAŢIE

176 000 (2005)

CÂND SĂ TE DUCI

Noiembrie-mai.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la aeroportul Dakar-Bango.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Pont Faidherbe – proiectat de Gustav Eiffel, iniţial construit ca pod peste Dunăre; podul a fost adus în Saint-Louis în 1897. Are 507 m şi de pe el se vede minunat oraşul.
  • Splendida arhitectură colonială -plimbă-te pe insulă şi admiră frumoasele clădiri de o eleganţă desuetă.
  • Parcul Naţional Langue de Barbarie – în estuarul fluviului Senegal, parcul găzduieşte mii de păsări de apă, printre care cormorani, flamingi roz, bâtlani şi raţe.
  • Rezervaţia Faunistică Guembeul, la circa 12 km sud de oraş – adăposteşte păsări şi specii ameninţate cu dispariţia, precum gazela Dama, maimuţa-husar sau ţestoasa africană cu pinteni.
  • TREBUIE SĂ ŞTII

Oraşul este numit Ndar de vorbitorii de limbă wolof.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.