san-blas-arhipelagul

Arhipelagul San Blas

Majoritatea celor 378 de insule care fac parte din arhipelagul San Blas arată ca nişte umflături de nisip alb cu un pâlc de palmieri în mijloc şi sunt dispuse Intr-un fel de arc de sute de kilometri între golful San Blas şi Darien, unde coasta panameză de est se întâlneşte cu Columbia.

Numai 49 sunt locuite – de indienii kuna, care îşi apără cu îndârjire independenţa. Aceste insule (şi toată zona de coastă de pe continent de vizavi, acoperită de păduri virgine) sunt teritoriile lor, Kuna Yala, un teritoriu semiautonom, pe care indienii trăiesc după propriile reguli – au economia, limba, vestimentaţia, muzica şi cultura lor.

Bărbaţii încă pescuiesc din canoe şi se caţără în palmieri după nuci de cocos. Însuşi Picasso le-ar fi invidiat pe femeile kuna pentru talentul celebru de a crea mola, ţesături multicolore în care se înghesuie peşti geometrici, păsări şi animale din junglă, inspirate de legende tribale.

O să vezi cele mai frumoase exemplare în colibele îngrijite de pe Isla Maquina, cea mai liniştită şi mai pur tradiţională aşezare din zonă. Pe multe insule aproape că te loveşti de acoperişurile de paie ale colibelor kuna – intimitatea aceasta te face să prinzi ceva din mitologia şi ritualurile zilnice ale băştinaşilor care te primesc cu braţele deschise.

colibe-traditionale-insula-achutupu

Colibe tradiţionale Achutupu

Cele mai idilice insule, locuite sau nu, se află la est şi nord-est de aglomeratul oraş El Porvenir. Aehutupu, Kagantapu şi Coco Blaneo sunt cele mai interesante, iar zona este înconjurată de unele dintre cele mai vechi recile din lume.

Într-o lume ideală, am avea cu toţii iahturi elegante cu care să ajungem la superbele cuyos precum llolandeses, Chichirne sau Limones, dar dacă nu ai alte pretenţii la nivel de dotări în afară de un hamac şi peşte proaspăt, aceste bijuterii îndepărtate merită efortul de a fivăzute în condiţii mai puţin confortabile.

POPULAŢIE

40 000 (estimare 2007)

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând, dar perioada ideală pentru snorkeling şi scufundări este aprilie—iunie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul de la Ciudad de Panama sau Colon până la câteva insule, cu taxiul acvatic sau cu o barcă închiriată de la Colon (poţi să rogi un comerciant kuna care pleacă de la Colbn cu mica lui barcă să te ducă pe insula care crede el că o să-ţi placă).

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Snorkeling printre coralii extraordinari, crescuţi pe epava corăbiei scufundate în apele mici din partea de sud a insulei Achutupu – frumuseţe de cinci stele, aşezată în mijlocul unor ape de safir.
  • Muzeul culturii Kuna, acoperit cu paie (mitologie, istorie şi ritualuri) de la Carti Suitupu – unde faptul că există electricitate de la ora şase după-amiază până la miezul nopţii a permis apariţia a peste douăzeci de baruri care atrag mai mulţi străini ca oriunde în arhipelag; au început să apară şi vasele de croazieră.
  • Farmecul hipnotic pe care îl are o femeie kuna când coase mola legănată de hamac.

TREBUIE SĂ ŞTII

După ce ai fost acolo şi i-ai cunoscut, ai să numeşti şi tu zona Kuna Yala – arhipelagul San Blas este pentru hărţi şi turişti.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.