bay-islands

Bay Islands

Columb a descoperit Bay Islands în a patra călătorie, în 1502; din 1643 a fost în posesia britanicilor până în 1860, când a fost cedată Hondurasului. Pe cele trei insule principale – Utila, Roatan şi Guanaja – limba oficială este engleza. Insulele se află pe dorsala Bonacca şi sunt înconjurate de recife care fac parte din cea de-a doua barieră de corali ca mărime, după cea australiană.

În plus, aici este fosa Cayman care flanchează insulele şi creează căderi spectaculoase ale pereţilor de corali, la numai 100 m distanţă de ţărm.

Emblematic este Spooky Channel, unul dintre cele 50 de locuri de scufundare care se găsesc de-a lungul celor 62 km de ţărm ai insulei Roatan – o să porneşti de la un doc de pe plajă printre uriaşe formaţiuni de coral care se deschid până la dimensiunile unei catedrale, ca apoi să se închidă deasupra ta într-un canal lung, care te duce până în partea cealaltă a zidului. Aventurierii înoată aici noaptea.

Utila este cea mai mică şi mai plată dintre insule, minunat de sigură pentru copiii care pot învăţa aici să înoate şi să se scufunde. Roatan, cea mai mare, are o coloană centrală muntoasă şi cea mai bine dezvoltată infrastructură turistică în golfurile uimitoare (poreclite „bucle”) şi pe plaje.

 insula-roatan

Insula Roatan – Honduras

Munţii de pe Guanaja sunt şi mai înalţi, acoperiţi cu pini de Caraibe; aici nu sunt şosele, iar dezvoltarea zonei pare să favorizeze hotelurile de superlux, în antiteză cu Bonacca, insula micuţă şi aglomerată de lângă insula principală, străbătută de o mulţime de canale pline de bărci şi canoe colorate şi poreclită Mica Veneţie a Caraibilor.

Plăteşti mai mult aproape de pădurile din Guanaea, de râurile şi întinderile nesfârşite de plajă neatinsă pe care le are, dar în insule se pot întâlni excursionişti cu rucsacul în spate şi milionari, datorită aceleiaşi pasiuni pentru ape cristaline, menajerii marine şi corali înfloriţi în recife vii.

POPULAŢIE

65 932 (2015) (populaţia totală a celor opt insule locuite din Bay islands).

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând. Du-te în august, când are loc Sun Jam, două zile de muzică şi dans pe Water Cay, insuliţa tropicală pustie de lângă Utila.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Coxen Hote, Roatan, de la Houston sau Miami, sau via Tegucigalpa sau San Pedro Sula; cu avionul până pe utila sau Guanaja de la Roatan sau Ceiba; cu feribotul de la Ceiba, pe continent, către oricare dintre cele trei insule.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Banane prăjite şi pâine de cocos la Punta Gorda, singura aşezare garifuna de pe Roatan, cu o cultură dinamică absolut neschimbată de la sfârşitul secolului XVIII.
  • Rechini-balenă lungi de 12-18 m, diavoli de mare, epinefeli, bibani de mare, caracatiţe, crabi de recif – printre stâlpii de coral, evantaiele de mare şi bureţii-butoi de pe spectaculoasa cădere a zidului West End.
  • Cascadele din pădure de pe Guanaja – 90% din suprafaţă este rezervaţie naturală.
  • Un popas la un hotel exclusivist de pe o plajă privată pentru un pahar şi o scufundare.

TREBUIE SĂ ŞTII

De pe Roatan au pornit în secolul XVII spre Porto Bello şi Cartagena corsarii şi piraţii în celebre raiduri colective.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.