insula-cocos

Insula Cocos

Considerată cândva cea mai frumoasă insulă din lume, Cocos se află în estul Pacificului, la 550 km în largul coastelor Costa Ricăi. Insula s-a format cu aproape două milioane de ani în urmă din lavă răcită şi azi înălţimile şi văile sale neregulate sunt acoperite de păduri tropicale ceţoase primordiale, întrerupte de ravene şi cascade. Cerro Iglesias, vârful cel mai înalt, are 671 m şi se găseşte în sud-vestul insulei.

Deoarece insula este atât de îndepărtată, o mare parte din flora şi fauna ei este endemică. A fost desemnată parc naţional şi a fost înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Singurii locuitori sunt îngrijitorii parcului.

Falezele înalte de până la 600 m, care înconjoară o mare parte din insulă, coboară abrupt în adâncul apelor, brăzdate de caverne secrete. Linia de coastă este atât de abruptă, încât nu sunt decât două zone sigure de debarcare. Insula a fost descoperită în 1526 şi a devenit legendară ca ascunzătoare pentru aurul piraţilor.

În 1820, când revolta din Peru părea iminentă, guvernatorul spaniol de la Lima a aranjat ca trezoreria spaniolă să fie transferată în Mexic. Comoara includea şi două statui de aur în mărime naturală, jefuite dintr-o biserică; bunurile i-au fost încredinţate căpitanului Thompson de pe vasul Mary Deare.

insula-cocos-peisaj

Peisajul primitiv al insulei Cocos

Thompson n-a rezistat tentaţiei şi, după ce i-a omorât pe toţi cei aflaţi la bordul navei, a ascuns comoara pe insula Cocos. De-a lungul timpului au fost organizate cel puţin 300 de expediţii pentru a descoperi comoara de pe Mary Deare sau alte comori ascunse de piraţi. Nici acum oamenii nu şi-au pierdut speranţa că le vor găsi intr-una dintre nenumăratele peşteri sau ravene de pe insulă.

Cei mai mulţi turişti vin aici pentru scufundări. Insula are habitatul perfect pentru toate soiurile de peşte, de la mititelul peşte de momeală până la uriaşii rechini-balenă; este o zonă nepoluată, în care pescuitul este interzis, situată în punctul în care se întâlnesc curenţi şi conîracurenţi.

Aici se găseşte una dintre cele mai mari concentrări de poşte oceanic din lume – rechini-ciocan, rechini cu aripioară albă, fâşiei de mare, diavoli de mare, ton, delfini cu nas sticlă, ţestoase verzi, rechini-balenă şi chiar balene cu cocoaşă. La San Jose poţi să-ţi aranjezi un tur de zece zile.

POPULAŢIE

Angajaţii parcului.

CÂND SĂ TE DUCI

Perioada ideală pentru scufundări este martie-decembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la San Jose, Costa Rica, apoi cu o barcă închiriată.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Scufundări în apele din jurul insulei -ai senzaţia că te arunci, efectiv, într-un rezervor cu peşti.
  • Observarea păsărilor – în ciuda lipsei de vegetaţie, multe specii de păsări vizitează insula sau cuibăresc aici.
  • Închiriază o bicicletă şi explorează nenumăratele trasee care duc spre lagună
  • Plimbare prin atol, la reflux, ca să ajungi la insulele mai îndepărtate.

TREBUIE SĂ ŞTII

Nu poţi ajunge aici decât în cadrul unei excursii de scufundări organizate, având permisiunea conducerii parcului. Pe insulă nu ai voie să campezi sau să îţi petreci noaptea.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.