insula-coiba

Insula Coiba

Cea mai mare insulă din America Centrală – 493 km2 Coiba se află la 50 km în largul coastelor pacifice ale provinciei panameze Veraguas. Aproape 80% din suprafaţa ei este pădure tropicală umedă virgină cu arbori şi plante care nu mai există pe continent.

Prin mijlocul ei deluros şi reţeaua de râuri care străbate jungla deasă trăiesc neobişnuit de multe maimuţe urlătoare şi capucini cu faţă albă, amfibieni, reptile, iar păsările rare pot fi văzute adesea.

Aici te duci dacă vrei să vezi pasărea-olar de Coiba, vulturul cu creastă şi stoluri întregi de splendizi papagali macaw stacojii -cea mai vizibilă dovadă că insula a scăpat miraculos de dezvoltare.

Din 1919 şi până în 2004, aici a fost o închisoare colonială, în interesul protejării insulei de impactul turismului, dar şi pentru împiedicarea braconajului, a tăierilor ilegale de copaci şi a altor infracţiuni, se organizează doar tururi de vizitare.

Deşi nu e uşor să vizitezi Coiba, răsplata este inestimabilă. Insula este acum inima unui parc naţional din care fac parte 38 de insule şi o bună parte din golful Chiriqui. Importanţa lui ecologică şi marină este recunoscută la nivel mondial şi în 2005 a fost înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO.

parcul-national-isla-coiba

Parcul Naţional Isla Coiba

Curentul indo-pacific vine cu apele lui calde în golf, în jurul insulei, aducând coral, o mare parte din fauna tropicală marină pe care nu te-ai aştepta s-o întâlneşti în apele reci de coastă ale Pacificului american, mamifere precum balena cu cocoaşă, şi peşti mari – rechin cu aripioară albă, rechin-ciocan, rechin-tigru sau rechin-balenă, diavoli de mare, baracude, carangide, trei specii de marlin şi patru de ţestoase marine.

Diversitatea şi numărul acestor peşti fac din apele Coibei unul dintre cele mai bune locuri de scufundat – cartea de vizită este completata şi de faptul că insula Coiba este capătul lanţului muntos subacvatic din care fac Parte insulele Cocos şi Galapagos.

POPULAŢIE

Nelocuită

CÂND SĂ TE DUCI

lanuarie-aprilie, ca să vezi maimuţe şi animale de uscat; scufundările sunt superbe oricând, dar vizibilitatea este impredictibilă.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul, prin Ciudad de Panama, apoi cu un zbor particular din diverse puncte de pe continent (aerodromul din Coiba nu primeşte decât avioane uşoare); cu barca de pe plaja de la Santa Catalma sau alte puncte de pe continent

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Barco Quebrado – acolo unde se adună papagalii macaw stacojii în cea mai mare colonie de pe planetă; este cea mai fascinantă pasăre dintre cele 150 de specii uimitoare care trăiesc pe Coiba.
  • Scufundări la Bahia Damas, pe ţărmul de est – cel mai mare recif de corali din America Centrală (135 ha).
  • Maimuţele urlătoare lânoase, capucinii, crabii-violonlst şi eremit, aguti de Coiba, boa constrictori sau viperele de pe Sendero de los Monos (Drumul Maimuţelor)
  • Snorkeling pe câmpiile vaste de coral-creier şi coral-evantai în largul plajei Granito de Oro
  • Râul din junglă – Rio Negro.

TREBUIE SĂ ŞTII

Întrucât ecosistemul insulei este fragil şi trebuie să cunoşti bine apele, cel mai bine ar fi ca partidele de scufundare şi pescuit să fie dirijate de un profesionist local.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.