cozumel-insula

Insula Cozumel

Una dintre cele mai mari insule din Mexic, Cozumel se află la 20 km de continent şi la 60 km sud de Cancun. Este o structură calcaroasă plată, de forma unui toc de pistol şi ciuruită de zeci de cenote (puţuri de apă); multe au propriile lor forme marine de viaţă, o atracţie în plus pentru scufundătorii şi înotătorii ademeniţi aici de recifele fantastice ale insulei.

Jacques Cousteau a fost primul care a popularizat insula Cozumel în 1960, când a descoperit că Palancar, în capătul sudic al insulei, este cel mai bun loc de scufundare din lume.

Aşa s-a declanşat şi explozia dezvoltării turistice care nu a putut fi ţinută în frâu decât după înfiinţarea parcului naţional marin, în 1996; dar recifele au fost grav afectate de pilonii subacvatici construiţi pentru ancorarea navelor de croazieră care să aducă şi mai mulţi clienţi.

Atitudinea s-a schimbat repede. Locuitorii de azi ai insulei (din cei 40 000 de mayaşi care l-au întâmpinat pe Hernan Cortes în 1519 mai rămăseseră 30 în 1570, după care Cozumel a rămas nelocuită) şi-au dat seama că nu numai bogăţia lor marină spectaculoasă are valoare, ci şi centrul nedezvoltat al insulei.

recif-de-corali-cozumel

Reciful de corali al insulei Cozumel este o adevărată atracţie turistică pentru amatorii de scufundări

N-o să ai ocazia în altă parte să apreciezi cultura mayaşă aşa de aproape de plajă. Cel mai mare sit rnayaş, San Gervasio (nume primit mult mai târziu), a fost secole la rând un loc de venerare al zeiţei fertilităţii, Ix Chel – unul dintre cele mai importante sanctuare din peninsula Yucatan.

Mai sunt multe asemenea, recuperat e din junglă şi mlaştinile de mangrove – acum sunt pline de cormorani, pelicani, brotaci în culori vii, iguane şi crocodili.

În apele limpezi de aici poţi să vezi 250 de specii de peşte, inclusiv holocantul albastru-galben, peştele râios (endemic) şi bureţi uriaşi, precum butoiul şi urechea-de-elefant, care ajunge la un diametru de 3,6 m. Cozumel este extraordinar de frumoasă şi exotică.

POPULAŢIE

100 000 (2011).

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând. În lunile iulie şi august temperatura medie este de 32°C, în decembrie şi ianuarie este de 24°C. Du-te la sfârşitul lui aprilie sau începutul lui mai, când se organizează festivalul El Cedral, care durează cinci zile, şi vei vedea petreceri, rodeo, lupte cu tauri, muzică şi bâlci.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la San Miguel din Houston, New York, Miami sau Ciudad de Mexico; cu avionul până la Cancun, apoi cu feribotul regulat de la Playa del Carmen.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Farul mayaş de la Punta Celarain, care face parte din uriaşa rezervaţie naturală de mangrove, recife şi junglă Punta Sur, unde poţi vedea crocodili (în siguranţă), 220 de specii de păsări, iguane şi în iunie-august ţestoase gigant care vin pe plajă să depună ouă.
  • Singurul recif de interior din lume care are propriile specii de peşte, crustacee şi corali se află în laguna Chankanaab, la sud de San Miguel.
  • Oraşul subacvatic Maya City – una dintre zecile de atracţii pentru copii, cu o mulţime de jocuri pline de imaginaţie din gălăgiosul (!) mare parc acvatic Playa Mia.

TREBUIE SĂ ŞTII

La Museo Cozumel există o placă comemorativă dedicată deciziei luate de preşedintele american Lincoln, care a cumpărat insula Cozumel pentru a trimite acolo sclavi americani eliberaţi. Războiul Castelor din Yucatan (declanşat în 1848) l-a făcut să se răzgândească.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.