ometepe

Insula Ometepe

Perfectele conuri gemene Concepcion şi Maderas, doi vulcani legaţi de un istm acoperit de pădure tropicală, se ridică maiestuos din „proaspăta” (adică dulce) apă a vastului lac Nicaragua.

Acestea sunt cele „două dealuri” despre care vorbeşte numele insulei în limba nahuatl, Ometepe, şi vreme de secole au fost privite cu veneraţie de culturi succesive, izvor de mit şi legendă, dar şi simbol al fertilităţii şi frumuseţii insulei.

Forma unică, cu două piepturi, a Ometepe a fost întruchiparea viziunii indienilor nahuas şi chorotegas care au venit din Mexic şi au transformat-o în sanctuar; indienii chibchas au venit din America de Sud.

Petroglifele lor se găsesc în toată insula, te întâmpină de pe pietrele şi bolovanii mari de aici, astfel încât locul, un paradis natural, capătă şi o aură mistică. Pentru turişti, miturile culturale nu reprezintă mai nimic, dar pentru insulari, deşi sofisticaţi şi moderni, sunt integrate în viaţa cotidiană.

vulcanul-concepcion

Fumul iese din craterul vulcanului Concepcion

Fertilitatea vulcanică şi biodiversitatea insulei sunt în viziunea lor o consecinţă a respectului pentru legendele legate de munţi. În 1957, când a erupt vulcanul Concepcion locuitorii au refuzat să se supună ordinului autorităţilor de a evacua insula: nu a murit nimeni. Iar Ometepe a fost ocolită de revoluţii şi de războaiele cu forţele Contras care au afectat atât de grav Nicaragua.

Locuitorii prietenoşi ai insulei sunt întotdeauna dispuşi să-ţi arate alte frumuseţi. Poţi să savurezi fenomenala ei bogăţie făcând o drumeţie pe Maderas, vulcanul stins şi mai mic.

În craterul lui este o lagună rece şi destul de sinistră, aşezată în mijlocul unei jungle tropicale dense, plină de maimuţe urlătoare, şerpi boa, jaguari şi mii de păsări. Jungla coboară până în Rezervaţia Charco Verde, unde vei găsi cele mai bune plaje.

POPULAŢIE

35 000 (2006)

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând – cel mai bine ar fi să te duci când sunt sărbători religioase, fiestas patronales, de exemplu Santa Ana, sărbătorită in iulie la Moyogalpa, când dansul Baile de las inditas celebrează cultura indigenă şi spaniolă, sau în noiembrie, când în Altagracia este sărbătorit San Diego – dansuri şi băutură.

Pe Ometepe se organizează mai multe festivaluri folk şi religioase decât în oricare altă parte a Nicaraguei.

CUM AJUNGI ACOLO

Pe apă (cu un feribot de pasageri sau de autovehicule sau cu o simplă lancha – o barcă mică) de la San Jorge, pe malul lacului, lângă Rivas; cu feribotul mare, care face cursa Granada-San Carlos şi o oprire la Ometepe, dar la care trebuie să-ţi rezervi bilet din timp.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Apusul de soare la Punta Jesus Maria, în capătul de vest al insulei, unde o fâşie de nisip lată de 5 m pătrunde în apa lacului pe o lungime de 1 km şi unde apa te stropeşte din toate părţile Magie.
  • Dansurile sompopo de la Altagracia – dansatorii, aşezaţi în linie, poartă în mâini frunze verzi, pe care le mişcă ritmic, precum nişte insecte roşii care se îndreaptă spre cuibul lor – aceste insecte se numesc sompopos.
  • Cetele de maimuţe urlătoare, maimuţe cu faţă albă sau maimuţe-păianjen pe care le întâlneşti când te duci să înoţi in junglă, la cascada San Ramon, alături de colibri şi urraca (coţofane cu coadă albastră).
  • Să stai liniştit, doar să te uiţi în jur şi să asculţi această poveste vie.

TREBUIE SĂ ŞTII

Ometepe încă încearcă să se obişnuiască cu ideea de eco-tunsm. Lipsa hotelurilor face tot mai mulţi localnici să-şi deschidă porţile pentru vizitatori, cu bani puţini.

Generozitatea lor e sinceră şi o să-ţi faci o mulţime de prieteni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.