taboga-insula

Insula Taboga

Întemeiat în 1524 ca port cu apă adâncă pentru Ciudad de Panama, vizibil noaptea de la 18 km distanţă, Taboga a fost cel dintâi port spaniol în Pacific. Pe aici au trecut perlele, aurul şi comorile incaşilor în drum spre Madrid şi dinspre Madrid au trecut pe aici flecuşteţele cu care acestea erau cumpărate şi soldaţii care trebuiau să grăbească vânzarea.

În 1671, piratul Henry Morgan a distrus oraşul şi portul şi de atunci au început zilele de glorie ale insulei ca ascunzătoare de corsari.

Vasele mari cu aburi şi eforturile francezilor de a construi canalul au adus din nou prosperitatea pe insulă prin anii 1870; din întâmplare, a ajuns aici şi pictorul francez Paul Gauguin, aflat în căutarea chintesenţei exotismului tropical multicolor. Evident că a fost inspirat – Taboga este acum cunoscută drept Insula Florilor.

playa-honda

Playa Honda

Insula a fost destinaţia favorită a panamezilor care voiau o plimbare de o zi sau de weekend. Este atât de apropiată de oraş şi atât de diferită ca stil şi atmosferă. Nu există nici o maşină pe labirintul de drumuri care se strecoară printre cele circa 300 de case şi clădiri spaniole coloniale din San Pedro, în afară de trei camionete care transportă marfă şi bagajele turiştilor.

Ruinele sunt drapate în flori de bougainvillea şi hibiscus; trandafiri şi zorele uriaşe umplu grădinile şi aleile, în jurul livezilor încărcate de fructe, mai ales ananaşi, îţi atrag atenţia orhideele portocalii, roşii şi galbene.

Cafenele şi baruri micuţe se găsesc de jur împrejurul pieţei şi plajei şi tu stai şi te uiţi, în rezervaţia naturală dens împădurită de pe dealurile din jurul oraşului, la ţărmul abrupt care cade în mare. Oamenii vin aici pentru a scăpa de stresul citadin.

POPULAŢIE

850 (estimare 2006)

CÂND SĂ TE DUCI

Sezonul uscat ţine de la jumătatea lui decembrie până la jumătatea lui mai, dar panamezii din oraş vin tot timpul anului pentru multitudinea de festivaluri care se organizează aici.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de pe partea stângă a cheiului, chiar în faţa intrării în clădirea Smithsonian institute, pe ţărmul de nord al Isla Noas.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Pescuit – apele relativ adânci din jurul insulei Taboga sunt pline de marlin albastru şi negru, ton galben, peşte-cocoş, snapper roşu. pălămidă cu spini şi peşte-velier de Pacific.
  • Să stai pe afară, să te joci sau să te răcoreşti cu ceva în piaţa din San Pedro, din secolul XVI. Biserica este a doua ca vechime din această emisferă.
  • Fortul din secolul XVII, de pe El Morro, mica insulă stâncoasă care la reflux este legată de Taboga printr-o fâşie de nisip.
  • Orhidee, liane, ferigi, trandafiri, nispero, mameyes, nance, mango, tamarind şi ananas care-ţi ating simultan toate cele cinci simţuri.

TREBUIE SĂ ŞTII

Pissaro a folosit lemn de pe Taboga la construirea corăbiilor cu care s-a dus să cucerească imperiul Inca în 1539.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.