bocas-del-toro

Insulele Bocas del Toro

Coasta caraibiană din Costa Rica şi Panama pare să se continue într-o secvenţă neîntreruptă de munţi aproape deloc exploraţi şi de râuri, păduri dense care se deschid spre ape turcoaz şi plaje de nisip alb, neatins, canale misterioase de mangrove, grădini de corali şi o natură colorată exotic.

Aceasta este provincia panameză Bocas del Toro. Capitala ei, Bocas Town, se află pe insula Colon, una dintre cele 68 de insule din arhipelagul Bocas del Toro care se întind pe laguna Chiriqui pe 100 km. Ele alcătuiesc una dintre cele mai bogate eco-surprize ale Caraibelor.

Columb şi-a ancorat corăbiile în 1502 pe insula Carinero, după cum a numit-o el. Timp de 300 de ani golfurile retrase au fost împărţite de indigenii ngoble-bugle şi diverşi piraţi oficiali sau neoficiali, până la începutul secolului XIX, când afacerile cu banane şi cacao au adus aici imigranţi jamaicani care au transformat arhipelagul într-o parte vorbitoare de engleză a naţiunii hispanice.

isla-colon

Isla Colon

Cultura insulelor este mai degrabă afro-caraibiană decât latino-americană. Oraşele şi satele au un aer luminos, dar demodat, iar rezidenţii se potrivesc perfect cu mulţimea juvenilă şi modernă a vizitatorilor.

Elementul funk al barurilor cu acoperiş de paie, cocoţate pe stâlpi, şi versiunile infinite de fantezii tropicale ale străinilor sunt alimentate de rezidenţii care apreciază paradisul natural în care trăiesc.

Oamenii respectă în continuare minunile din parcul marin care înconjoară Bla Bastimentos, pe una din plajele căreia se găseşte singurul habitat din lume al brotacului roşu Hypsiboas punctatus, iar pe alta trăiesc o mulţime de specii rare de ţestoase marine; tot aici vei vedea peste 350 de specii de păsări, leneşi, caimani, delfini şi maimuţe.

Numai pe Isla Colon turismul a început să ameninţe ecosistemele care, împreună cu încântătoarea şi excentrica cultură retro, au adus celebritatea Insulelor Bocas del Toro.

POPULAŢIE

125 461 (2007)

CÂND SĂ TE DUCI

Ploaia nu se opreşte niciodată de tot, dar lunile cele mai uscate sunt septembrie, octombrie, februarie şi martie Din fericire, exact în această perioadă insulele sunt mai puţin aglomerate, iar preţurile mai scăzute.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul din Ciudad de Panama, David sau Changuinoia până la Bocas Town; cu autobuzul sau maşina de la Chiriqui Grande (în sud) sau Changuinoia (în nord) până la Almirante, apoi cu un taxi acvatic sau un feribot până la Bocas Town.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Tucanii din pădurea primordială de pe isla Popa – unde străvechea cultura ngobe este dominantă în cinci dintre satele mai importante.
  • Laguna Bocatorita, în estul insulei Cristobal, unde un labirint de mangrove formează un acvariu natural uriaş, cu un diametru de 6 km, care atrage peşti, lamantim şi delfini.
  • Singurul loc de cuibărit din Panama pentru faeton, pe Swan’s Cay Snorkeling prin canalele cu mangrove de la Cayo Crawl, în drum spre magnificele grădini de coral de pe coasta sudică a insulei Bastimentos.
  • Casele colorate ca nişte bomboane din Bocas Town, moştenire din perioada afacerilor înfloritoare cu banane, când aici trăiau 25 000 de persoane.

TREBUIE SĂ ŞTII

Stâncile şi fosilele de la Bocas dezvăluie secretul formării istmului Panama şi a Curentului Golfului.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.