insulele-pearl

Insulele Pearl

Mergând 50 km sud de la Canalul Panama în golful Panama, primul lucru pe care o să-l vezi sunt Insulele Pearl. Sunt peste 200, majoritatea minuscule, şi doar câteva sunt locuite. Unele nu sunt decât nişte insuliţe stâncoase, dar cele mai multe sunt aflorimente acoperite de junglă deasă, străjuite de nisip, în mijlocul apelor clare, pline de balene, delfini, ţestoase marine şi peşti mari.

Cea mai mare este Isla del Rey – 30 000 ha de dealuri dens împădurite, izvoare naturale, râuri şi cascade care fac să prospere vegetaţia luxuriantă ce pare să copleşească terenurile cultivate şi livezile care înconjoară cel mai mare oraş de pe insulă, San Miguel. Farmecul oraşului este dat de ritmul domol al vieţii, care se potriveşte perfect cu liniştea golfurilor şi a văilor lui superbe.

Mult mai mică, dar de o importanţă considerabil mai mare este Isla Contadora, vecina ei. Numele („contabil”) vine din vremurile conchistadorilor spanioli, când corăbiile acestora venite din Peru, Ecuador sau Chile poposeau aici pentru a face inventarul nenumăratelor mărfuri transportate, înainte de a traversa istmul.

playa-larga

Playa Larga

Şi acum este un nod, chiar dacă numai pentru Insulele Pearl – iahturile opresc aici înainte de a pleca în Pacificul de Sud; este şi centrul şic al regiunii. Are o suprafaţă de numai 304 ha, dar aici şi-au făcut case mulţi panamezi bogaţi şi există multe hoteluri exclusiviste, cu orhidee spectaculoase şi viţă-de-vie, care creează genul de terase de Pacific unde te-ai aştepta să-l găseşti pe Maurice Chevalier cântând „Some Enchanted Evening”.

Pe minunata insulă Contadora există şi o plajă de nudişti, Playa Sueca.

POPULAŢIE

300 de rezidenţi permanenţi (2007).

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul de la Ciudad de Panama pe apă, dacă poţi să găseşti pe cineva care să te ia cu iahtul de la Canal până la Contadora, Del Rey sau altă insulă din drum. Serviciile interinsulare sunt neregulate.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • plimbare în jurul insulei (care durează o oră), ca să te minunezi de vilele construite aici.
  • Scufundări printre recifele din apele ei, mai asemănătoare cu coralii din Pacificul de Sud decât cu cei din Caraibe.
  • Playa Larga este cel mai bun loc unde poţi vedea ţestoase şi rechini.
  • Să stai pe terasa unui hotel cu un pahar în faţă, admirând rechinii cu aripioară albă care dau roată la Playa Sueca.
  • Snorkeling pe plajele Cacique, Galeon şi Canoa, pe Contadora, dar cum mareea creează o diferenţă de 5 m, va trebui să alegi cu grijă când vrei să te arunci în apă.

TREBUIE SĂ ŞTII

Insulele Pearl sunt cunoscute internaţional pentru că au fost văzute în trei sezoane ale reality-show-ului Supravieţuitorul.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.