revillagigedo-insulele

Insulele Revillagigedo

Pe majoritatea hărţilor nu sunt reprezentate. La circa 400 km sud-vest de Cabo San Lucas, în vârful Baja California, şi la 720-970 km vest de Manzanillo, pe partea continentală a Mexicului, după şelful continental, se află cele patru insule vulcanice Revillagigedo.

Clarion, San Benedicto, Roca Partida şi cea mai mare dintre ele, Socorro, sunt adesea numite Micile Galapagos, pentru că au evoluat într-o izolare similară – încât aproape jumătate din floră şi aproape toată fauna şi avifauna nu se mai găsesc nicăieri în lume.

Procentajul ar fi fost şi mai mare dacă cei câţiva călători care au ajuns aici după 1533, când au fost descoperite, n-ar fi adus pe insulă plante şi animale care au afectat flora şi fauna endemice. Şi totuşi ecologia lor este singulară.

san-benedicto

Linia dramatică a coastei insulei San Benedicto

În mare parte sunt acoperite de pădurile uscate de cactuşi şi salvie, dar în zonele cu umiditate mai ridicată, la înălţimi (muntele Kvermann de pe Socorro are 1 130 m) cresc din abundenţă licheni, ferigi uriaşe, endemicul ilex şi bumelia. Brăzdat de râpe adânci, terenul are o frumuseţe sălbatică.

K1 asigură şi adăpost pentru oi şi capre domestice, specii invazive care au degradat o mare parte din teren, precum şi pentru descendenţii acum sălbăticiţi ai pisicilor care au distrus populaţia de porumbei de Socorro şi acum ameninţă şi sturzii zeflemitori de Socorro.

Când mergi pe insulă, ai o senzaţie ciudată. Pământ, cer, plante, păsări, şopârle – toate îţi sunt familiare, dar nu recunoşti nimic din ce vezi. Nu e de mirare că Insulele Revillagigedo reprezintă unul dintre cele mai importante locuri din lume pentru cuibărit, reproducere şi hrană pentru nu mai puţin de patru specii de ţestoase în pericol de dispariţie – ţestoasa pieloasă, ţestoasa măslinie Ridley de Pacific, ţestoasa verde şi ţestoasa cioc de şoim.

POPULAŢIE

250 pe Socorro (angajaţii staţiei navale şi familiile lor); 9 pe Clarion (garnizoana navală).

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând poţi obţine autorizaţia. Pentru scufundători, ideală este perioada noiembrie-mai, când vremea şi apa sunt mai calme.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu barca, de obicei cu ambarcaţiunile care fac curse pentru scufundări din Cabo San Lucas. Ai nevoie de autorizaţie de la marina mexicană pentru a debarca pe altă insulă în afară de Socorro. Aerodromul de pe Socorro nu este deschis publicului.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Scufundări printre delfini, rechini, pisici de mare şi alţi peşti pelagici.
  • Uimitoarele faleze verticale (24-183 m) de pe insula Clarion, care se întrerup numai la Bahia Azufre (Golful de Sulf).
  • Domurile de lavă, scurgerile de lavă şi conurile de cenuşă care demonstrează că muntele Evermann de pe Socorro e un vulcan de tip hawaiian (vulcan-scut).

TREBUIE SĂ ŞTII

Numele insulei vine de la Don Juan Vicente de Guemes Padilla Horcasitas y Aguayo, al doilea conte de Revillagigedo, al cincizeci şi treilea vicerege al Noii Spanii, deşi au fost vizitate şi de mai celebrul Alexander von Humboldt în 1811.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.