Golful Californiei (cunoscut ca Marea Cortez), între Baja şi partea continentală a Mexicului, este una dintre minunile marine ale lumii.
Şira spinării de 1 000 km lungime din Baja, cu muntos plin de cactuşi şi păduri de pin marin, păzeşte terenul de joc oceanic cu ape calde ca de lapte de violenţa Pacificului.
Este creşa sudică unde îşi cresc puii balenele cu înotătoare, balenele albastre, caşaloţii şi orcile, casă pentru familii nenumărate de delfini comuni şi delfini cu bot gros, lei de mare, pisici de mare, pentru bancuri multicolore de ciclide, batoizi, peşti-neon şi încă vreo 600 de specii.
Păsări faeton, corbi de mare cu picioare albastre, pelicani, fregate şi rarii pescăruşi Heerman, care cuibăresc aici cu miile, contribuie la uimitorul spectacol al vieţii sălbatice. Iar pe la jumătatea golfului, unde zona temperată se întâlneşte cu cea tropicală adunând laolaltă tot soiul de specii sezoniere, într-o hărmălaie de păsări de mare şi o armonie de cântec subacvatic, se află Isla Carmen, cea mai mare insulă din Parcul Maritim Naţional Loreto Bay.

Un rar rechin-balenă în Marea Cortez
Carmen a fost cunoscută pentru puritatea depozitelor sale de sare, descoperite la începutul secolului XVI. Acum, Salinas, singura aşezare de pe insulă, este un oraş-fantomă, pierdut printre faleze înalte de 60 m, dune de nisip şi plaje albe. Văi abrupte de şisturi argiloase şi pietriş coboară mult spre albia râurilor secate.
Din oricare golf izolat al insulei, în câteva minute nu vei mai vedea marea şi o să înaintezi printr-un deşert uriaş, măturat de vânt, plin de cactuşi gigant şi de colibri. Nu locuieşte nimeni aici.
Poţi să campezi câteva zile, dar ai nevoie de autorizaţie chiar şi pentru a veni în vizită (de la conducerea parcului Loreto, pe continent). Cum în 1996 au fost interzise comerţul şi pescuitul, lanţul ecologic s-a refăcut complet, atât pe insulă, cât şi în apele ei.
POPULAŢIE
Nelocuită.
CÂND SĂ TE DUCI
Octombrie-mai, dar cele mai multe balene le poţi vedea în perioada ianuarie-martie.
CUM AJUNGI ACOLO
Cu avionul de la San Diego sau Los Angeles până la Loreto, pe partea cu Baja, apoi cu o ambarcaţiune privată sau închiriată (recomandabil ar fi să iei un skiff sau o barcă gonflabilă – ancoratul e interzis pentru a împiedica distrugerea recifului, iar aceste ambarcaţiuni sunt mai uşor de dus până pe mal şi poţi sări din ele să înoţi).
PUNCTE DE ATRACŢIE
- Apropierea şi intimitatea cu lătrătoarea comunitate a leilor de mare la Punta Lobos, o insuliţă rotundă din capătul de nord, legată de Carmen printr-un drum de nisip.
- Stai liniştit într-o barcă gonflabilă printre zecile de delfini şi balene care îşi aduc puii să te studieze şi eventual să se joace cu tine. O să râzi de bucurie.
- Să priveşti stelele de lângă jarul focului tău de tabără, să te trezeşti în lumina limpede a răsăritului, de bronz şi aur topit – aici natura este aşa cum ar trebui să fie.
- Să te plimbi cu caiacul prin peşteri, printre formaţiuni de piatră şi recife de sub faleză.
- Priveliştea insulei Carmen – ca un stegozaur în largul mării – din Loreto, el însuşi o frumuseţe istorică, datând din 1697.
- În Loreto s-a stabilit prima misiune spaniolă din California.
TREBUIE SĂ ŞTII
În cartea The Log from the Sea of Cortez, publicată în 1951, John Steinbeck face un studiu amănunţit al vieţii marine din jurul insulei Carmen. Aici vorbeşte despre un peşte-spadă care sare din apă şi de pisici de mare lungi de 4 m.