isla-grande

Isla Grande

În Isla Grande panamezii se duc în weekend ca să-şi scoată din cap oraşul. Sari în maşină sau în autobuz şi în două ore ai schimbat Ciudad de Panama cu snorkelingul în Garaibe, prin labirintul de recife care marchează limita Parcului Naţional Portobelo.

La Isla – cum o numesc toţi – se află la 166 m de partea continentală. Deşi e plină de flori tropicale, cocotieri şi verdeaţă, deşi este cea mai mare dintre insulele din zonă şi drumul până la ea e cel mai ieftin, nu s-a dus nimeni acolo înainte să fie reparate gropile de pe drumul care pleacă din Portobelo.

La Isla a fost la adăpost de dezvoltarea turistică, de hoteluri înşirate pe plajă sau de stabilimente exclusiviste. Nici acum nu există şosele pe insulă -doar un drum care şerpuieşte printre baruri, pieţe, vânzători ambulanţi, mici restaurante, foarte puţine hoteluri şi o mulţime de cabane de închiriat, modeste, dar confortabile, pe malul apei.

Cea mai mare parte a insulei nu e nici măcar accesibilă, pentru că este ruptă în două de proprietăţi particulare şi, în afară de cărarea care merge prin mijlocul ei, nu poţi admira insula decât de pe trei părţi ale ţărmului.

portobelo-forturi-spaniole

O parte dintre ruinele forturilor spaniole de la Portobelo

Isla Grande e o insulă tropicală adevărată, cu recife splendide, nori pufoşi şi ape sclipitoare şi albastre. Este atât de încântătoare şi lumea îşi doreşte atât de mult să vină aici, încât în orice weekend vei da peste un grup de petrecăreţi pe plajă sau pe drum.

Eşti invitat să te alături veseliei generale; o să găseşti oameni din comunităţile mai mici sau mai mari de pe insulă care au trăit întotdeauna din pescuit şi comerţ cu cocos şi care vor să te simţi bine, oferindu-ţi mâncare, băutură, muzică şi tovărăşie.

POPULAŢIE

1 037 (2010).

CÂND SĂ TE DUCI

În oricare zi a săptămânii. În oricare perioadă a anului, weekendurile sunt pline cu oameni veseli, care contribuie la atmosfera relaxantă şi lipsită de griji.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina sau cu autobuzul de la sabamtas sau Portobelo până la La Guaira, apoi cu un taxi acvatic care face cinci minute până pe insulă.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Forturile spaniole şi ruinele de la Portobelo (prin secolele XVI şi XVII) unul dintre cele mai importante oraşe din lume. La Punta, fâşia lină şi curbată de plajă din capătul de vest al insulei.
  • plimbare pe ţărmul stâncos al insulei; chiar şi în weekend poţi să te simţi ca Robinson Crusoe.
  • căţărare până la far. Lentilele originale au fost create de Gustave Eiffel.
  • Florile, fluturii şi păsările colibri sunt peste tot.

TREBUIE SĂ ŞTII

În 1596, când Sir Francis Drake a murit de dizenterie pe mare, a fost îngropat într-un sicriu de plumb în apropiere de Portobelo Bay.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.