insula-holbox

Isla Holbox

Ascunsă în spatele capătului de nord al peninsulei Yucatan din Mexic, separată de continent printr-o lagună puţin adâncă, plină de flamingi, pelicani şi peste 130 de specii de păsări în toate culorile curcubeului, Holbox este noul copil teribil al insulelor tropicale.

Are numai 12 km lungime şi maximum 1,5 km lăţime, dar şi 32 km de plaje cu nisip alb, plus nişte apusuri copleşitoare, care pun în evidenţă siluetele elastice ale cocotierilor care te trimit cu gândul la desene animate.

Holbox (pronunţat ,,Hole-bosh“) a fost iniţial colonizată de piraţi care s-au căsătorit cu mayaşele de pe insulă, iar descendenţii acestor opt familii iniţiale încă locuiesc aici, în singurul sat de pescari. Secolele de izolare au făcut ca omul şi locul să ajungă la o împăcare simbolică pe care o împărtăşesc şi cei câţiva europeni şi nord-americani care au venit să trăiască liniştit aici.

Dar cum luminile de neon din Cancun sau din alte staţiuni luxoase încep să-şi piardă strălucirea, în mod inevitabil perfecţiunea insulei Holbox va ajunge să fie mai populară.

Până acum viaţa sălbatică nu a fost pusă în pericol nici măcar de micile hoteluri care au început să se construiască pe insulă. Străzile satului sunt din nisip, iar pe marginile lor sunt case desuete de lemn, vopsite în culori vii şi atinse de frunzele palmierilor.

insula-holbox-sat

Sat tradiţional pe Holbox

Poţi să te duci cu pescarii să cauţi baracude, peşti-spadă, bibani de mare, snapperi roşii, epinefeli sau caracatiţe; poţi să te scufunzi, ca să prinzi homari; sau poţi să cauţi pe plajă scoici de sidef.

Transportul se face cu bicicleta sau cu maşinuţa de golf, dar terenuri de golf nu există, şi nici maşini. Dacă vii în mai-septembrie, poţi să înoţi sau să faci snorkeling lângă cel mai mare peşte din lume, rechinul-balenă.

Holbox se află exact în locul în care apele albastre ale Caraibelor se întâlnesc cu cele verzi şi pline de nutrienţi din golful Mexic, iar amestecul acesta de ape cu temperaturi diferite atrage monştrii blânzi, mâncători de plancton, care pot ajunge şi la 14 m.

POPULAŢIE

1 600 (2007)

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-septembrie, pentru rechini-balenă şi delfini cărora le place să se joace cu ei.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Cancun, apoi cu autobuzul de la Cancun la Chiquila, pe coasta nordică a Quintana Roo, după care cu un feribot sau cu un taxi acvatic. Există şi o mică pistă de aterizare pe insulă, pentru avioane uşoare.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Cenote Yalahau, un izvor cu apă dulce înconjurat de magrovele de apă sărată din laguna Yalahau, unde poţi ajunge numai cu barca. Amestecul de ape atrage crocodili, flamingi roz, ibişi albi, lopătari, cocori şi încă 130 de specii care vin în lagună pe isla de los Pajaros – turnuri de observaţie în mijlocul apei îţi permit să priveşti păsările în siguranţă.
  • Pescuit serios la Cabo Catoche, unde curenţii golfului se întâlnesc cu cei din Caraibe.
  • Punta Mosquitos, unde vin mii de ţestoase să depună ouă în mai-iulie.
  • Insula Pasiunii – minusculă, nelocuită, perfectă.

TREBUIE SĂ ŞTII

Vai! La sfârşitul lui 2007 au fost aprobate proiecte de dezvoltare masivă pe Holbox şi pe partea continentală din faţa ei (10 000 de camere în hoteluri, apartamente şi vile, două terenuri de golf şl un aeroport).Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.