Arhipelagul Alexander

Sunt circa 1 100 de insule în pietrosul arhipelag Alexander care se întinde pe 485 km în jurul coastelor de sud-est ale Alaskăi.

Sunt de fapt vârfurile unor munţi scufundaţi care se ridică abrupt din apele Pacificului. Fiorduri şi canale adânci separă partea continentală de insulele cu coaste neregulate şi neospitaliere.

Toată zona este dens împădurită cu brazi şi arbori specifici pădurii pluviale temperate. O mare parte din arhipelag este arie protejată şi aici animalele sălbatice prosperă.

Principalele activităţi economice sunt turismul, pescuitul şi exploatarea lemnului. Cele mai mari insule sunt Admiralty, Baranof, Chichagof, Dall, Kupreanof, Revillagigedo, Prince of Wales şi Wrangell (Vrangel).

Perioada dominaţiei ruseşti se reflectă în numele mai multor insule, ca şi în cel al arhipelagului, botezat aşa după AJeksandr Baranof, directorul Companiei Ruso-Americane de Blănuri la începutul secolului XIX sau după ţarul Alexandru al II-lea.

alexander-arhipelagul

Bucăţi de gheaţă desprinse din gheţarul South Sawyer, în fiordul Tracy Arm

Oamenii sunt puţini şi risipiţi pe aceste întinderi vaste, principalele centre comunitare fiind Ketchikan, pe Revillagigedo, şi Sitka, pe Baranof, fiecare având cam 8 000 de suflete – cea din urmă a fost capitala Americii ruseşti.

Arhipelagul este traversat de numeroase nave grele care trec pe Pasajul Interior, o rută pe apă mai adăpostită care face legătura între continent, insulele de coastă ale Columbiei Britanice şi Alaska Panhandle.

Arhipelagul Alexander nu este o destinaţie turistică oarecare – el îţi oferă provocări şi recompense care fac dintr-o vizită în acest al 49-lea stat o expediţie de neuitat. Nu există drumuri de acces, aşa că poţi ajunge doar pe apă sau pe calea aerului, dar vei fi cu siguranţă răsplătit cu aventura supremă în sălbăticie.

POPULAŢIE

39 000 (estimare 2007).

CÂND SĂ TE DUCI

Dacă nu vrei să rişti un naufragiu, du-te din a doua jumătate a lunii mai până pe la mijlocul lui septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu Alaska Airlines până în capitala statului, Juneau, pe continent, unde există un serviciu bun de feriboturi către insulele principale. Sunt şi avioane uşoare care te pot aduce pe insulă.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Alaska Day Festival organizează o serie de evenimente în octombrie, în extrasezon, la Sitka, locul unde SUA au semnat în 1867 actul de cumpărare a Alaskăi, pe Castle Hill.
  • Zona de observare Pack creek Brown Bear de pe insula Admiralty (ai nevoie de permis de la Serviciul Forestier SUA).
  • călătorie pitorească cu feribotul care face legătura între Insule, până la Prince of Wales.
  • Catedrala ortodoxă rusă Sf. Mihail (construită în 1848) din Sitka.
  • Spectaculosul Parc Naţional Glacier Bay, care are cartierul general la Bartlett Cove, la 105 km de capitala statului, Juneau (poţi să lei avionul până în localitatea Gustavus din apropiere).

TREBUIE SĂ ŞTII

Toată insula Annette este rezervaţie, singura din Alaska, şi aici trăiesc populaţiile tsimshian, tlingit şi haida.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.