the-thousand-islands

Cele o mie de insule – The Thousand Islands

Thousand Islands sunt cam 1 800 de insule risipite de-a lungul graniţei americano-canadiene, pe fluviul St. Lawrence. Unele, precum insula Wolfe – cea mai mare, cu o suprafaţă de 124 km2 sunt populate tot timpul anului, altele sunt numai nişte ridicături stâncoase vizitate de păsări migratoare.

Întreaga zonă este extrem de populară ca destinaţie de vacanţă, mai ales pentru canotaj – atât de populară încât a ajuns să fie numită „capitala mondială a canotajului de apă dulce”.

Circa douăzeci dintre aceste insule alcătuiesc Parcul Naţional Saint Lawrence Islands, cel mai mic dintre parcurile naţionale canadiene. Regiunea The Thousand Islands Frontenac Arch a fost desemnată rezervaţie mondială a biosferei de către UNESCO în 2002.

Pe insulele americane se află numeroase parcuri ale statului New York, cel mai important fiind Parcul de Stat Robert Moses.

Zona este traversată frecvent de barje mari care se duc şi vin de la Marile Lacuri, dar apele sunt pline de stânci abia zărite, încât de obicei este angajat un navigator localnic pentru a manevra ambarcaţiunea pe acest drum acvatic primejdios.

castelul-boldt

Castelul Boldt pe insula Heart

Nu este indicat să navighezi noaptea decât pe canalele mai mari şi cu hărţi foarte bune. Este un loc căutat de scufundătorii experimentaţi, pentru că apele sunt foarte limpezi, iar fundul apei este plin de epave care pot fi explorate.

Zona este de mult timp cunoscută de locuitorii bogaţi ai New Yorkului şi multe insule sunt proprietate privată. O mulţime de pancarde pe care scrie „Debarcarea interzisă” atenţionează vizitatorul că poate să se uite, dar nu poate să atingă, aşa că probabil cea mai bună modalitate de a explora este din barcă.

POPULAŢIE

22 450 (2002)

CÂND SĂ TE DUCI

Începutul şi sfârşitul de sezon, de la sfârşitul lui aprilie până în mai sau din septembrie până la începutul lui octombrie sunt mai puţin aglomerate şi poţi avea o vreme surprinzător de bună.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina pe podul Thousand islands, din statul New York; turul regiunii se poate face cu barca de la Gananoque. Canada Via Rail îţi oferă o privelişte superbă a insulelor, pornind de la Kingston până la Montreal.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Priveliştea fantezistului castel Boldt de pe insula Heart.
  • Clayton Boat Museum, unde poţi vedea şi închiria bărci vechi de lemn.
  • Frumosul şi izolatul Lake of the isles, aflat între insulele Wellesley şi Canadian Hill.
  • Singer Castle, pe insula Dark, vizitabil vara.
  • The Thousand islands Parkway, un traseu de drumeţie care porneşte de la Gananoque şi ajunge la Mallorytown Landing.

TREBUIE SĂ ŞTII

Dressingul Thousand islands a fost inventat de actriţa May Irwin, şi nu cum s-a crezut până acum de maestrul bucătar al hotelului Waldorf Astoria din New York.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.