alcatraz-island

Insula Alcatraz

Dacă era un cuvânt care să dea fiori tuturor inamicilor publici din America – huligani, gangsteri şi criminali de carieră – din anii 1930 până prin anii 1960, acel cuvânt era Alcatraz.

Poreclită sugestiv Stânca, această insulă pietroasă din golful San Francisco era un loc aspru şi a devenit cea mai cunoscută închisoare federală din Statele Unite.

Înconjurată de curenţi puternici, Alcatraz era considerată o închisoare inexpugnabilă. Dintre cei 34 de deţinuţi care au participat la 14 tentative de evadare în viaţa de 29 de ani a închisorii, şapte au fost împuşcaţi, doi s-au înecat, cinci au fost daţi dispăruţi, iar ceilalţi au fost prinşi.

Doi dintre ei au reuşit să ajungă pe continent, dar au fost trimişi înapoi. Cea mai celebră tentativă de evadare, imortalizată în filmul Evadare de pe Alcatraz, s-a soldat cu dispariţia a trei deţinuţi. Ei au fost înregistraţi oficial ca „posibil înecaţi”, dar s-au făcut multe speculaţii că ar fi reuşit să scape.

alcatraz-insula-golden-gate

Insula Alcatraz şi Golden Gate

Închisoarea federală a fost o etapă scurtă, chiar dacă faimoasă, din istoria insulei, întrucât a funcţionat doar în perioada 1934-1963. Pe la 1850, insula Alcatraz era doar locul unde se găsea un far, dar armata americană s-a apucat să fortifice zona pentru a proteja oraşul San Francisco de eventualele pericole venite dinspre apă.

În 1868, a devenit închisoare militară, ceea ce a dus la construirea unui uriaş cvartal de celule în 1912, care a fost folosit de armată până când, din motive financiare, a fost cedat guvernului.

Acum o populară atracţie printre turişti, plină de clădiri din vremea războiului civil şi cu o mulţime de animale sălbatice, insula nelocuită a apărut în multe filme. În afară de cele care aveau ca subiect viaţa din închisoare, şi alte filme au folosit ca locaţie temniţa abandonată – Point Blank, al lui Lee Marvin, The Enforcer, al lui Clint Eastwood, sau The Rock, al lui Sean Connery.

POPULAŢIE

Nelocuită.

CÂND SĂ TE DUCI

Vara, pentru vremea cea mai bună; în afara sezonului, dacă vrei să eviţi mulţimile. Nu uita să-ţi rezervi din timp o excursie în perioada sezonului.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu diverse tururi organizate din San Francisco sau cu un feribot de la Pier 33, în apropiere de Fisherman’s Wharf.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Memorabilul tur audio-video al vechii închisori; turul celulelor din Alcatraz.
  • Şi mai memorabilul tur nocturn al Alcatrazului, votat „cel mai bun tur din zona golfului”.
  • Diverse alte tururi tematice în care poţi vedea clădiri sau animale sălbatice de pe insulă, vechiul teren de instrucţie, acum plin de moloz şi un ideal paradis al animalelor.
  • Agave Path, un traseu superb pe malul sudic al insulei.

TREBUIE SĂ ŞTII

Americanii nativi au ocupat insula în 1969. Deşi au fost evacuaţi rapid, evenimentul a marcat un pas important în campania de independenţă a indienilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.