insula-baffin

Insula Baffin

Insula Baffin se află în Arhipelagul Arctic Canadian, între Groenlanda și Canada continentală. Acoperă 507 451 km2, este cea mai mare insulă din America de Nord și a cincea ca mărime din lume. A fost botezată după numele exploratorului britanic William Baffin, dar populația indigenă, majoritară pe insulă, o numesc Qikiqtaaluk.

Cum aici trăiesc doar vreo douăsprezece comunități risipite, Baffin este considerată neatinsă, neîmblânzită și nedescoperită. Deoarece 60% din suprafață depășește Cercul Polar Arctic și temperaturile din timpul verii abia ajung la 5°C, ținutul acesta aspru, acoperit de gheață, nu este pentru cei slabi de înger.

Totuși, vizitatorul este răsplătit din plin cu un peisaj inegalabil și cu șansa de a vedea o mulțime variată de animale sălbatice arctice, inclusiv urși polari și balene, în mediul lor natural.

auyuittug-national-park

Parcul Național Auyuittug

Pe insula Baffin nu se poate ajunge decât pe calea aerului. Insula are un singur aeroport internațional (Iqaluit) și încă șase aeroporturi pentru curse interne. De cum aterizezi pe Iqaluit o să dai ochii cu o prosperă comunitate a Primelor Națiuni. Capitala statului recent înființat, Nunavut, îți oferă tot ce îți trebuie pentru o vacanță în care să te plimbi cu caiacul sau canoea ori să faci drumeții.

Cei mai frumoși munți se află în peninsula Cumberland, chiar în vârful fiordului Pangnirtung Sud. O mare parte din această zonă face parte din Parcul Național Auyuittug – poți ajunge din Pangnirtung, o mică așezare inuită de coastă. De aici poți ajunge spre munte cu barca, cu sania trasă de câini, cu hidroavionul sau cu planorul, în funcție de gheață și de condițiile meteorologice.

Este greu să străbați toată insula. Lasă-ți câteva zile de rezervă pentru eventuale amânări cauzate de vreme, chiar și vara.

POPULAȚIE

11 000 (2007).

CÂND SĂ TE DUCI

lunie-august.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul de la Montreal, Ottawa sau Yellowknife.

PUNCTE DE ATRACȚIE

  • Kimmirut – celebru pentru sculpturile aborigene în piatră.
  • Parcul Național Auyuittug – o întindere sălbatică și neatinsă din mijlocul Cercului Polar Arctic. Pond Inlet – un amestec uluitor de munți, aisberguri și ghețari.
  • Pangnirtung Pass – un drum spectaculos de 100 km în jurul fiordurilor.

TREBUIE SĂ ȘTII

Vara, locuitorii din Iqaluit își lasă casele pentru a locui în corturi, invitându-i și pe turiști să facă acest lucru. Nu poți să faci un plan mai bun de călătorie decât la un foc de tabără, sub razele soarelui de la miezul nopții, discutând detaliile cu oameni care cunosc cel mai bine regiunea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.