dauphin-island

Insula Dauphin

Insula-barieră se află la 5 km de gura golfului Mobile, din golful Mexic, şi face parte din comitatul Mobile, Alabama. Cu o suprafaţă de 16 km2, insula Dauphin are 22,5 km lungime şi 2,8 km lăţime în punctul cel mai larg. Capătul estic este dezvoltat, în timp ce „coada” vestică este nelocuită.

Insula a fost botezată cu numele moştenitorului tronului francez, în cazul nostru strănepotul Regelui Soare, Ludovic al XlV-lea, iar acum aminteşte de influenţa galică în aceste locuri. Dauphin a fost ani de zile capitala teritoriilor franceze Louisiana.

Primul vizitator european a fost exploratorul spaniol Alonzo Pineda, în 1517. Francezii au ajuns în 1699. În 1711 făceau raiduri piraţii. Britanicii au capturat insula în 1766, dar în 1780 au pierdut-o în favoarea spaniolilor. Americanii au venit în 1813 şi au construit Fort Gaines, ocupat de trupele confederate în 1861.

hangare-barci

Hangare pentru bărci pe ţărmul insulei

În 1864, insula a fost cucerită de Uniune după bătălia de la Mobile Bay, când amiralul David Farragut a devenit celebru cu ordinul: „La naiba cu torpilele! Cu toată viteza înainte!”, după ce USS Tecumseh a fost scufundat de o torpilă (pe atunci o mină marină).

Azi, oraşul omonim este o populară staţiune estivală care oferă activităţi liniştite de recreere – plaje, terenuri de golf, parcuri, plimbări pe apă şi sporturi acvatice. Totuşi, celebritatea ei este adusă de ornitologie – insula a fost desemnată rezervaţie de păsări, cu 340 de specii înregistrate.

Aici se pot vedea migraţiile de primăvară şi toamnă din peninsula Yucatan şi America de Sud, pentru că insula este de multe ori primul popas pentru mii de păsări epuizate de zbor.

Devastatorul uragan Katrina a distrus o treime dintre construcţiile de pe insulă în 2005.

POPULAŢIE

1 238 (2013)

CÂND SĂ TE DUCI

În toiul verii, pentru atracţiile estivale ale insulei, în alte anotimpuri pentru păsări. Accesul poate fi uneori restricţionat în sezonul uraganelor (iunie-noiembrie).

CUM AJUNGI ACOLO

Pe podul înalt care a înlocuit vechiul pod distrus de uraganul Frederic în 1979. Există şi un feribot din Fort Morgan.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Fort Gaines, o construcţie fortificată extrem de bine păstrată, începută în 1853 şi finalizată în 1898. Se fac tururi regulate şi reconstituiri ale unor episoade istorice.
  • Audubon Bird Sanctuary, principalul habitat marin protejat al insulei.
  • Estuarium şi acvariul public de la Dauphin island Sea Lab, un centru muzeal unde sunt reprezentate principalele habitate de pe coasta Alabamei.
  • Biserica St. Agnes, una dintre cele mai vechi din Alabama, reconstruită în 1740, după ce fusese distrusă de uragan.

TREBUIE SĂ ŞTII

Francezii au numit iniţial acest loc “Insula Masacrului”, pentru că au găsit un sinistru morman de oseminte umane – de fapt, scoase din morminte de forţa uraganului.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.