Insula d’Orleans

Având o suprafaţă de 193 km2, Île d’Orleans este capătul cel mai îngust al fluviului St. Lawrence precum dopul unei sticle de şamapanie, la numai 8 km est de Quebec. Izolată de continent până la construirea unui pod în 1935, insula este un muzeu viu ai vieţii canadienilor francezi.

O întindere de terase line, pajişti unduioase, livezi, biserici de piatră, cabane micuţe şi conace maiestuoase, un loc unde mâncarea şi vinul se găsesc din abundenţă şi cafeneaua are un loc central în societate.

Populaţia algonquin a numit insula Windingo, „colţul fermecat”, dar în 1535 aici au venit francezii care i-au dat numele actual în onoarea ducelui d’Orleans. Cele şase sate ale insulei sunt legate printr-o reţea de drumuri numită Chemin Royale, pe care majoritatea turiştilor o folosesc pentru a explora insula şi pentru a admira splendidele privelişti montane de peste fluviul St. Lawrence.

Fiecare sat are biserica lui şi atmosfera lui proprie; la Sainte-Petronille este o comunitate bogată de vorbitori de franceză din zona Quebec, iar la Saint-François este o comunitate mai modestă de agricultori, unde fluviul are lăţimea cea mai mare şi priveliştea munţilor din jur este uluitoare.

ile-d-orleans-casa

Casă tradiţională pe malul apelor îngheţate ale fluviului St. Lawrence.

Sainte-Pierre se mândreşte cu una dintre cele mai vechi biserici din Canada şi cu cea mai însufleţită comunitate. Pe insulă se găsesc 600 de clădiri de patrimoniu, iar apropierea de Quebec o transformă într-unul dintre cele mai dezirabile zone de locuit din estul Canadei.

Cel mai bine poţi admira frumuseţea insulei parcurgând cu bicicleta cei 67 km ai Chemin Royal. Cuvântul de ordine este tradiţia – metodele vechi de practicare a agriculturii se combină cu rafinata bucătărie franţuzească şi masa durează trei ore.

POPULAŢIE

6 860 (2006)

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina, traversând podul suspendat Taschereau, pe Autostrada 440, de la Quebec.

CÂND SA TE DUCI

Insula este vtzitată tot anul, dar multe dintre hoteluri nu sunt deschise decât în perioada iunie-octombrie.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Maison Drouin – cea mai veche clădire de pe insulă.
  • Chocolaterie de l’Île d’Orleans, un răsfăţ pentru toţi amatorii de dulciuri.
  • Cidrerie Verger Bilodeau – fă o excursie organizată şi vezi ce se poate face dintr-un măr.
  • Bisericile de pe insulă – un tur pe Chemin Royale, în timpul căruia poţi admira cele şase biserici.

TREBUIE SĂ ŞTII

În mijlocul iernii, râul îngheaţă şi oamenii pot să-l traverseze cu snowmobilul pe un pod de gheaţă.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.