insula-ellis-statuia-libertatii

Insula Ellis – (Ellis Island)

Ellis Island a jucat un rol extrem de important m modelarea Americii. Aflată chiar la gura fluviului Hudson, în portul New York, insula este emblema Americii înseşi, amintind de idealul de libertate şi dreptate pentru toţi.

La umbra Statuii Libertăţii, această insulă în mare parte artificială a fost poarta principală prin care au pătruns imigranţii în Statele Unite de la 1 ianuarie 1892 până la 12 noiembrie 1954.

Annie Moore, o tânără irlandeză de 15 ani, a fost prima imigrantă înregistrată aici, iar în următorii 62 de ani au urmat încă mai bine de douăsprezece milioane de oameni.

Până în 1890, legile de imigrare nu erau făcute de guvernul federal, ci de fiecare stat în parte. Castle Garden, sau Castle Clinton, din Battery Park, a servit ca staţie de imigrare pentru statul New York, iar între 1855 şi 1890 aici s-au înregistrat opt milioane de imigranţi.

Cei mai mulţi veneau din Europa Occidentală, inclusiv din Marea Britanie, Irlanda, Germania sau ţările scandinave, în secolul XIX, instabilitatea politică, foametea şi deteriorarea situaţiei economice în Europa au dus la cea mai amplă migraţie din istoria omenirii.

ellis-island-vedere-aeriana

Vedere aeriană a Ellis Island

În 1890, preşedintele Benjamin Harrison a desemnat insula prima staţie federală de imigraţie, pentru a face faţă numărului tot mai mare de imigranţi.

În primii ani ai secolului XX, oficialii au considerat că vârful imigraţiei a trecut, dar, de fapt, era în creştere – numai în 1907 au fost înscrişi pe insula Ellis circa 1 250 000 de imigranţi, în apropierea izbucnirii Primului Război Mondial, ritmul a mai scăzut.

În timpul conflictului, dar şi după încheierea lui, insula a fost folosită ca loc de detenţie pentru străini din Statele Unite suspectaţi de radicalism. Sute de oameni au fost deportaţi aici pentru simplul motiv că aveau o oarecare legătură cu organizaţii care instigau la revolte împotriva guvernului federal.

În 1920 s-a redeschis biroul de imigraţie şi, până în 1954, s-au înregistrat încă 225 000 de imigranţi. În 1965, insula a fost declarată parte a Monumentului Naţional Statuia Libertăţii. Azi este în posesia guvernului federal, dar sub jurisdicţia Serviciului Naţional de Parcuri SUA.

POPULAŢIE

Nelocuită.

CÂND SĂ TE DUCI

Martie-iunie sau septembrie-noiembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la New York, apoi cu feribotul din Battery Park, în capătul de sud al Manhattanului, sau din Liberty State Park, în New Jersey.

PUNCTE DE ATRACŢIE

Statuia Libertăţii – feribotul spre Ellis Island te duce chiar pe lângă ea.

Muzeul Ellis Island Immigration – trei niveluri de exponate audio-video care documentează istoria procesului de înregistrare a imigranţilor pe insulă. Muzeul atrage peste două milioane de vizitatori anual.

TREBUIE SĂ ŞTII

Ellis Island face parte din Monumentul Naţional Statuia Libertăţii.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.