insula-fire

Insula Fire

Această insulă-barieră prelungă din comitatul Suffolk, New York, protejează o mare parte din litoralul sudic al Long Island de cei mai răi curenţi ai Oceanului Atlantic. Ultima oară când a fost cartografiată, insula Fire avea 49,5 km lungime şi 0,8 km lăţime în punctul cel mai larg.

Dar forma ei se schimbă constant – la un moment dat avea 95 km lungime din capătul dinspre insula învecinată Jones, în est, până în capătul dinspre Southampton, New York, şi avea o lăţime de 8 km. În 1931, o furtună puternică dinspre nord-est a lovit golful Moriches şi a rupt insula Fire de Southampton.

Insula Fire este separată de Long Island prin golfuri – Great South Bay, Patchogue Bay, Bellport Bay, Narrow Bay şi Moriches Bay. Cei 7,5 km din partea de vest intră în Parcul de Stat Robert Moses, o destinaţie de vacanţă extrem de populară printre newyorkezi.

Din 1964, restul insulei este arie protejată, odată cu înfiinţarea Fire Island National Seashore. Nu există nici un drum pe toată lungimea insulei, iar traficul rutier este interzis în sezonul estival (iunie-august). Chiar şi în afara sezonului nu se permite accesul decât pentru un număr limitat de veliicule ale rezidenţilor.

ocean-beach

Ocean Beach

Principalele staţiuni sunt Ocean Beach, pe ţărmul sudic, unde se poate ajunge cu un taxi acvatic sau pe jos, pe plajă, de la Robert Moses Park, din localitatea învecinată Saltaire, şi Davis Park, in golfuleţul Moriches.

Dintre diversele mici aşezări de pe insulă, Cherry Grove şi The Pines sunt frecventate de membrii comunităţii gay. Populaţia permanentă nu este numeroasă, dar vara mii de oameni năvălesc aici să se bucure timp de o zi de o plimbare pe aleile podite cu scânduri şi câteva ore liniştite de plajă.

POPULAŢIE

300 (2000).

CÂND SĂ TE DUCI

Alătură-te mulţimii estivale – în nici un caz nu e o destinaţie de iarnă.

CUM AJUNGI ACOLO

Accesul rutier este limitat -pe şoseaua Robert Moses (capătul vestic) şi William Floyd Parkway (capătul estic). În timpul sezonului există multe curse din Long island.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Farul Fire island, care îl înlocuieşte pe unul mai vechi, construit în 1858, acum se află în grija unei asociaţii de conservare şi se poate vizita.
  • Smith Point County Park, spre capătul estic al insulei -are o parcare mare şi un tunel de acces spre mal.
  • Un supravieţuitor rar – Pădurea Scufundată, pe Sailor’s Haven, una dintre puţinele păduri maritime rămase pe coasta de est, cu copaci noduroşi şi răsuciţi de vânt şi de valurile de apă sărată.

TREBUIE SĂ ŞTII

În 1966 poetul american de avangardă Frank O’Hara a fost lovit pe plaja insulei Fire de o maşinuţă de golf. A doua zi a murit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.