insula-fogo

Insula Fogo

Insula Fogo, cea mai mare dintre insulele din largul coastelor Newfoundland, este separată de continent prin canalul Hamilton. Are circa 25 km lungime şi 14 km lăţime şi 235 km2.

Folosită iniţial de populaţia băştinaşă beothuks ca tabăra de vară, a fost preluată de europeni la începutul secolului XVI şi botezată Fogo de la cuvântul portughez fuego („foc“), inspirat de focurile de tabără ale nativilor.

Până la sfârşitul secolului XVIII, insula era o zonă cunoscută drept „ţărmul francez”. Totuşi, britanicii şi irlandezii au fost cei care s-au stabilit aici, ignorând toate prevederile tratatelor de până atunci, iar la sfârşitul secolului deja ajunsese locul de staţionare a flotei britanice din Atlanticul de Nord.

insula-fogo-case

De obicei, casele de pe insula Fogo sunt albe

Mărturii ale acestei perioade istorice se pot descoperi azi în numele, accentul şi cultura populaţiei locale. Localizarea insulei a transformat-o într-un nod de comunicaţii transatlantice; la începutul secolului XX, Marconi a instalat aici o staţie radio de emisie-recepţie.

Este o insulă pe care totul sugerează marea. Clădiri roşii şi albe se aliniază pe coastele ei abrupte, în timp ce în spatele lor pajişti verzi şi umede spun povestea climei aspre de pe insulă, unde sezonul de cultivare nu durează decât câteva luni. Fogo se mândreşte şi cu o reţea întinsă de trasee largi de drumeţie, care fac accesibilă tuturor sălbăticia ei nord-atlantică.

În anii 1960, insularii au respins propunerea de a fi relocaţi în Canada continentală şi au preferat să-şi păstreze identitatea culturală. Pescuitul încă joacă un rol central, dar turismul a devenit tot mai important. Există nenumărate agenţii care organizează tururi pentru observare de balene şi păsări.

POPULAŢIE

2 706 (2006).

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de la Musgrave Harbour sau cu hidroavionul de la St. John’s.

CÂND SĂ TE DUCI

Ideal este în perioada mai-octombrie.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Brimstone Head Folk Festival, anual, în luna august.
  • Observarea balenelor din Snug Cove.
  • Fogo Wireless Relay interpretation Centre – un muzeu viu al comunicaţiilor, recent renovat.
  • Brimstone Head – o formaţiune geologică unică din mijlocul Atlanticului.

TREBUIE SĂ ŞTII

În perioada octombrie-ianuarie are loc partida tradiţională de vânătoare Eider Duck Hunt. Vânătorii se deplasează cu bărcile şi sunt sfătuiţi să-şi aducă propriile arme şi muniţia. Participarea la eveniment îţi va oferi şansa să spui o poveste interesantă când te va întreba cineva de unde ai raţa împăiată din camera de oaspeţi?


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.