insula-kodiak

Insula Kodiak

Cea mai mare dintre cele 30 de insule ale arhipelagului cu acelaşi nume, în largul coastei de sud a Alaskăi, Kodiak este şi a doua insulă ca mărime din SUA, lungă de 160 km şi având o lăţime cuprinsă între 16-96 km.

Este casa străveche a populaţiei koniag, dar în secolul XVIII au venit aici ruşii, iar insula a fost vândută americanilor în secolul XIX, odată cu Alaska.

„Insula de Smarald” a Alaskăi a fost sugestiv numită aşa datorită verdelui viu caracteristic imaginii ei estivale. Principalul oraş este Kodiak, dar sunt şi alte mici aşezări: Akhiok, Old Harbor, Karluk, Larsen Bay, Port Lyons sau Ouzinkie.

Insula este muntoasă şi dens împădurită în nord, dar în sud sunt doar câţiva copaci. Principala activitate economică este pescuitul, cu fabricile asociate de conserve, dar turismul devine tot mai important.

urs-brun-kodiak

Un urs brun Kodiak înaintează prin apele râului O’Malley, pe insula Kodiak

Refugiul Naţional Kodiak ocupă o mare parte din insulă, iar printre rezidenţii cei mai faimoşi de aici se numără uriaşul urs brun Kodiak (populaţie estimată la 2 300). Dar refugiul este habitat şi pentru specii indigene, precum vulpea roşie, vidra de apă dulce, hermina sau şoarecele de tundră, plus specii venite din alte părţi, precum renul, castorul şi veveriţa roşie.

Observarea animalelor este una dintre principalele activităţi de divertisment, alături de plimbările cu caiacul pe apele oceanului. Vânătoarea şi pescuitul atrag de asemenea mulţi vizitatori sezonieri; pe râuri precum Karluk poţi vedea adevărate curse de somon de Pacific.

Insula Kodiak este una dintre cele mai virgine, dar uşor accesibile regiuni sălbatice ale planetei. Deşi poţi vedea peisaje frumoase plim-bându-te pe cele câteva drumuri pavate de aici, adevărata experienţă o ai numai dacă ţi-ai luat un ghid specializat sau dacă te-ai cazat la una dintre cabanele care organizează activităţi în aer liber.

POPULAŢIE

6 228 (2008).

CÂND SĂ TE DUCI

În iunie, iulie sau august, când au loc migraţia somonilor şi ospăţul urşilor.

CUM AJUNGI ACOLO

Există curse de feribot pentru pasageri şi pentru maşini care pleacă de la Seward sau Homer şi merg până la Kodiak şi Port Lions.

De la Anchorage ajung la Kodiak şi avioane comerciale.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Muzeul Baranov, în Kodiak, găzduit de Casa Erskine, veche de 200 de ani, fostă magazie de blănuri. Aici vei vedea artefacte, documente şi fotografii relevante pentru insulele Kodiak şi Aleutine.
  • Parcul istoric de Stat Fort Abercrombie, cu aspra lui linie de coastă şi vestigii militare din al Doilea Război Mondial, inclusiv Kodiak Military History Museum de la Miller Point.
  • Biserica ortodoxă rusă din Kodiak, un suvenir impresionant din trecutul rusesc al Alaskăi.

TREBUIE SĂ ŞTII

Pe Kodiak se află cea mai mare bază a Gardei de Coastă din America, pe locul unui aerodrom al marinei militare construit în 1941.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.