little-diomede-insula

Insula Little Diomede

În mijlocul strâmtorii Bering, între Alaska şi Rusia, insula americană Little Diomede (Micul Diomede) şi insula rusească Ratmanov (Marele Diomede) îi separă pe vechii adversari prin doar 3 km.

Graniţa se află la distanţe egale de cele două, iar linia internaţională a datei a fost stabilită tot la distanţe egale, pentru a delimita partea din Alaska pe care americanii au cumpărat-o în 1867.

Insula Little Diomede este o stâncă turtită şi neospitalieră, cu coaste abrupte, de numai 7,4 km2. Comunitatea inuită puţin numeroasă care trăieşte aici practică o economie de subzistenţă, prinde peşte şi crabi, vânează balene beluga, morse, foci şi urşi polari.

Diomede, ghemuit la poalele versantului vestic al insulei, este clasificat de fapt ca oraş şi se laudă cu o biserică, o şcoală şi un magazin. Toată insula e cuprinsă în graniţele oraşului.

gheata-little-diomede

Covor de gheaţă pe apele din jurul insulei Little Diomede

Este izolată de ape adesea învolburate şi de ceţuri de vară. În 1995, prezentatorul de televiziune de la BBC, Michael Palin, a venit pe Little Diomede să filmeze Full Circle, un documentar despre călătoria lui aventuroasă în jurul Cercului de Foc al Pacificului.

Intenţia lui era să închidă acest circuit opt luni mai târziu pe insula Little Diomede, numai că apele au fost atât de agitate în timpul iernii, încât nici măcar puternicul cuter Munro al Gardei de Coastă americane nu a putut să-i ducă la mal pe Palin şi echipa lui.

Când permite vremea, un elicopter aduce săptămânal corespondenţa; proviziile sunt aduse o dată pe an cu o barjă şi uneori insula e vizitată de pescari aflaţi în trecere. Câteodată, Garda Naţională de Aviaţie Alaska aduce cu elicopterul oameni de ştiinţă (pe insulă există un observator pentru mediul arctic).

POPULAŢIE

110 (2010).

CÂND SĂ TE DUCI

Înfofoleşte-te bine şi încearcă să te duci iarna, din motive de accesibilitate (vezi mai sus).

CUM AJUNGI ACOLO

E aproape imposibil. Poţi încerca să ajungi cu un planor care să aterizeze iarna pe apa îngheţată, dar reţine că nu ai vrea să ai de-a face cu o aterizare ca în Alaska!

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Poţi să vezi în viitor – cum linia internaţională a datei trece printre cele două insule, poţi să te uiţi de pe Little Diomede să vezi ce se întâmplă mâine pe Big Diomede.
  • Uzina de tratare a apei şi recent construitul incinerator de deşeuri.
  • Splendide sculpturi ale inuiţilor.

TREBUIE SĂ ŞTII

Ai răbdare. Dacă ajungi într-o zi, e bine – insulele Diomede sunt un punct de oprire sigur pe Podul Păcii intercontinentale peste strâmtoarea Bering, a cărui construcţie a fost propusă cu mult timp în urmă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.