manhattan-island

Insula Manhattan

Aflat chiar în inima oraşului New York, Manhattan este alcătuit din insula Manhattan, o fâşie lungă şi îngustă de pământ înconjurată la vest de fluviul Hudson, la nord de râurile East şi Harlem, mai multe insule mici şi o porţiune din partea continentală (Marble Hill, lângă Bronx).

Insula are 21,6 km lungime şi 3,7 km lăţime în dreptul Străzii 14, cel mai larg punct, şi este legată de celelalte patru cartiere prin poduri, tuneluri şi feribotul Staten Island (gratuit). Este centrul comercial, financiar şi cultural al oraşului.

Ritmul frenetic al vieţii din Manhattan generează o energie care îl însufleţeşte invariabil pe cel care vizitează pentru prima oară (uneori îl alarmează). Un „minut newyorkez“ e foarte scurt – cuvintele fac aluzie la caracterul dinamic şi nerăbdător al oraşului în general şi al Manhattanului în special.

Insula Manhattan li se pare familiară celor care nu au mai fost aici, pentru că imaginea oraşului, cu siluetele înalte ale clădirilor sale, a apărut în nenumărate filme şi seriale, în care elementul emblematic era de multe ori turnurile gemene de la World Trade Center, în Lower Manhattan, distruse tragic la 11 septembrie 2001.

Metropolitan Museum of Art

Manhattanul înseamnă şi denumiri care par la fel de familiare – Greenwich Village, Wall Street, Broadway, Upper East Side, Fifth Avenue, Harlem SoHo, Times Square, Madison Square Garden… şi lista ar putea continua.

Dar toată lumea ar trebui să viziteze măcar o dată Manhattanul pentru shopping şi pentru a-l vedea cu propriii ochi.

Nu e atât de simplu să te orientezi aici, aşa cum ar putea părea după configuraţia tip grilaj a străzilor, pentru că sunt multe excepţii de la regulă (cea mai notabilă e Broadway), dar unul dintre celebrele taxiuri galbene te poate duce acolo unde vrei să ajungi.

POPULAŢIE

1 626 000 (2013).

CÂND SĂ TE DUCI

Perioada pe care ar trebui s-o eviţi este decembrie-martie (de multe ori foarte frig, uneori şi cu zăpezi abundente).

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la unul dintre cele trei aeroporturi pe care le are New Yorkul (Newark, JFK şi La Guardia). La Guardia este cel mai apropiat de Manhattan, dar de la oricare dintre ele sunt legături excelente către insulă.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Central Park, „plămânul verde” al Manhattanulul – primul parc public din SUA şi cel mai vizitat din ţară (numărul de vizitatori a ajuns la circa 25 milioane pe an).
  • Priveliştea care îţi taie respiraţia, de pe Empire State Building, ziua sau noaptea (cumpără online bilete în avans sau fii pregătit să stai la coadă ceva timp).
  • Câteva dintre cele mai frumoase muzee din lume – Metropolitan Museum of Art, Guggenheim, MoMA (Museum of Modern Art) şi Whitney Museum of American Art (alocă-ţi pentru fiecare o zi).
  • Un spectacol pe Broadway.

TREBUIE SĂ ŞTII

Una dintre originile posibile ale cuvântului Manhattan poate să fie Manahachtanienk, din limba indigenilor lenape, care înseamnă „locul în care toată lumea e beată”. Sigur nu e aşa!


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.