manitoulin-island

Insula Manitoulin

Situată chiar în largul coastelor provinciei Ontario, pe lacul Huron, insula Manitoulin, cu suprafață de 2 800 km2, este cea mai mare insulă din ape dulci din lume. Un loc liniștit, cu sate mici, pajiști unduioase, păduri și lacuri, cu margini tivite de plaje lungi și faleze albe.

Indigenii Primelor Națiuni, ojibwa, locuitorii originali ai insulei, credeau că atunci când Marele Spirit, Gitchi Manitou, a creat Pământul, a păstrat pentru el cele mai frumoase bucăți și a făcut Manitoulin, ca să-i fie casă.

În 1648, un grup de iezuiți francezi au întemeiat prima așezare europeană pe insulă, pe care au numit-o île de Ste. Marie. Din păcate au adus cu ei boli noi, care au nimicit rapid populația ojibwa. După aceea, bande de tâlhari irochezi i-au izgonit pe cei care mai rămăseseră, și astfel insula a rămas nelocuită timp de peste o sută de ani.

manitoulin-culori-toamna

Splendidele culori ale pădurii de toamnă

În secolul XIX, frumusețea insulei a atras atenția colonialiștilor albi care, după ce inițial au oferit insula Manitoulin unor comunități de indigeni, au revocat toate tratatele și au păstrat-o pentru ei. Până în prezent, populația ojibwa a refuzat să semneze vreun tratat și circa 3 000 de băștinași trăiesc acum într-o „rezervație necedată“ din estul insulei.

Azi, Manitoulin și apele din jurul ei reprezintă parcul estival pentru regiunea Ontario, cu ambarcațiuni de toate felurile intrând și ieșind din numeroasele golfuri sau umplând marile lacuri interioare ale insulei. Drumețiile sunt foarte apreciate și insula are un sistem de marcare foarte bun al traseelor.

În fiecare an, în luna august, populația ojibwa organizează una dintre cele mai mari sărbători din Canada (Wikweinikong sau Wiky), o celebrare a vieții prin dans, povești și manifestări artistice sau meșteșugărești.

POPULAȚIE

12 500 (2004).

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Pe podul rutier, din Autostrada 17, sau cu feribotul de mașini de la Tobermory.

PUNCTE DE ATRACȚIE

  • Punctul de observare Ten Mile Point, de unde poți vedea uimitorul golf Georgia.
  • Muzeul Little Current-Howland, unde sunt expuse artefacte vechi de 10 000 de ani.
  • Cascada Bridal Vell – un loc popular în timpul verii pentru înotători.
  • Farul Mississagi – acum un muzeu care celebrează spiritul de pionierat.

TREBUIE SĂ ȘTII

Solul alcalin de pe Manitoulin face ca aici să nu crească fructe specifice Americii de Nord, precum afinele, în schimb crește păducelul, arbustul emblematic al Insulei – sărbătorit în cadrul unui festival anual care se organizează în luna august și de la care vine porecla Insularilor de „mâncători de păducel”.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.