marthas-vineyard

Insula Martha’s Vineyard

Puţine locuri din Statele Unite au în nume un apostrof al genitivului posesiv, iar asta spune ceva despre caracterul exclusivist al insulei Martha’s Vineyard.

La sfârşitul secolului XIX, US Board of Geographical Names a stabilit renunţarea la apostrof, dar consiliul a revenit asupra deciziei după numeroase intervenţii. Această insulă prosperă din largul coastelor Cape Code din Massachussetts este o aglomerată colonie estivală în care locuitorilor permanenţi li se adaugă şi cei 100 000 de proprietari de case de vacanţă şi miile de vizitatori obişnuiţi care sosesc zilnic.

Insula a fost botezată de exploratorul englez Bartholomew Gosnold (pe a cărei fiică o chema Martha), care a sosit aici în 1602 şi a descoperit insula triunghiulară, lungă de circa 33 km. În secolul XIX era un centru prosper al vânătorilor de balene, dar, după ce acea activitate a intrat în declin, a devenit staţiune turistică, în special pentru turişti bogaţi; şi azi este un magnet pentru oameni bogaţi şi celebri.

marthas-vineyard-casa-turta-dulce

Există şase comune: Tisbury, cu satul principal Vineyard Haven şi peninsula West Chop, Edgartown, unde se află vechiul port al balenierelor, Oak Bluffs, cu faimoasele lui cabane „de turtă dulce”, agrara West Tisbury, rurala Chilmark, cu terenul ei deluros şi satul pescăresc Menemsha, şi Aquinnah, casa tribului indigen Wairipanoag şi spectaculoasa Gay Cliffs.

Istoria coexistenţei paşnice cu tribul Wampanoag a clădit faima de toleranţă a insulei; de multă vreme elita afro-americană simte că poate să-şi petreacă vara aici, mai ales în regiunea Oak Bluffs. Există şi multe familii bogate de evrei care şi-au făcut casă aici, după ce li s-a interzis acest lucru pe insula Nantucket, din apropiere, în vremuri mai şovine.

Spre deosebire de Nantucket, dezvoltarea rapidă a insulei Marthas Vineyard nu a fost prea bine controlată şi anumite părţi ale insulei suferă vizual din cauza acestei dezvoltări nesupravegheate.

POPULAŢIE

15 000 (estimare 2010)

CÂND SĂ TE DUCI

Pentru o experienţă completă, ideal ar fi în perioada iunie-august; în extrasezon, dacă vrei să eviţi aglomeraţia şi să savurezi frumuseţile insulei după voia inimii.

CUM AJUNGI ACOLO

Există curse regulate de feribot din porturile de pe continent – Woods Hole, Falmouth, New Bedford, Hyannis şi Quonset Point (Rhode Island). În sezon apar şi curse aeriene.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Călătoria cu feribotul On Time până la insula Chappaquiddick, din apropiere, locul unde în 1969 s-a întâmplat nefericitul accident al senatorului Edward Kennedy, când a plonjat cu maşina de pe Dike Bridge, iar pasagera Iul, Mary Jo Kopechne, şi-a pierdut viaţa.
  • Cel mai vechi carusel american funcţional Flying Horses Carousel, de la Oak Bluffs, construit în 1876 şiadus în acest loc în 1886 – intrat acum în patrimoniul naţjonal.
  • Felix Neck Wildllfe Sanctuary din Edgartown, mal ales pentru iubitorii de păsări.
  • Marine Rallway din portul Vineyard Haven, un şantier naval traditional.

TREBUIE SĂ ŞTII

Dacă vrei să înoţi în apele acestea… Steven Spielberg a filmat aici Fălci, în 1975.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.