nantucket-island

Insula Nantucket

Exploratorul englez Bartholomew Gosnold a fost şi aici – a pus pe hartă insula Nantucket în 1602, după ce a trecut pe lângă ea cu corabia lui din Dartmouth, Concord. Această insulă din Massachussets, din largul coastelor Cape Code, este supranumită Doamna Verde (fiindcă plouă frecvent).

Nantucket a fost colonizată de englezi de prin 1660 şi avea să devină cel mai mare port de baleniere. Prin secolul XIX, industria a intrat în declin, la fel şi comunitatea, iar acest proces de decădere a fost accelerat de un incendiu puternic din 1846, alimentat de uleiul de balenă, care a distrus oraşul aproape în totalitate.

Episodul s-a dovedit în cele din urmă salvarea insulei, pentru că o sută de ani de izolare şi stagnare însemnaseră foarte puţine schimbări pe Nantucket din epoca războiului civil.

nantucket-port

Case şi bărci în portul Nantucket

După al Doilea Război Mondial, dezvoltatorii care au ajuns aici şi-au dat seama că acele clădiri din perioada antebelică sunt un bun de preţ al insulei, care merită să fie pus în valoare, şi nu le-au distrus pentru construcţii moderne.

De atunci această politică a fost respectată prin supraveghere strictă; ca rezultat, există puţine construcţii de prost gust în această staţiune estivală cu pretenţii. Nantucket Historical Association întreţine şase proprietăţi splendide, patrimoniu valoros al insulei; dintre acestea amintim cea mai veche casă de pe insulă, Old Gaol (construită în 1686), şi casa Quaker Meeting, construită în 1838 ca loc de întâlnire pentru cei mai influenţi credincioşi de pe insulă.

Insula are o suprafaţă de numai 124 km2. Principala localitate se numeşte tot Nantucket şi se află la capătul vestic al portului. Alte localităţi importante sunt Madaket, Miacomet, Polpis, Siasconset, Surfside şi Wauwinet.

Mare parte din ţărmul nord-estic oferă posibilitatea unei vacanţe oarecum idilice, cu plaje retrase printre case tradiţionale din New England, care aproape că au devenit parte integrantă a visului american (varianta estivală).

Presiunile inexorabile ale comerţului au făcut mai dificilă descoperirea acestor plăceri simple, dar la Nantucket găseşti multe.

POPULAŢIE

10 399 (2013)

CÂND SĂ TE DUCI

Cele mai multe puncte de atracţie sunt deschise doar în iume-octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu unul dintre cele trei feriboturi de pe continent sau cu o cursă aeriană până la Nantucket Memorial Airport.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Oraşul istoric Nantucket şi portul, pentru atmosfera demult dispărutului stil de viaţă New England.
  • Noul Whaling Museum, patronat de Nantucket Historical Association.
  • Croaziere pentru observarea focilor, din portul Nantucket până la îndepărtatele insule Tuckernuck şi Muskeget.
  • Nantucket Life Saving Museum, un tribut fascinant adus vechilor islandezi care au salvat nenumărate vieţi din apele periculoase din jurul insulei.
  • Plajele – o mulţime, nisipoase şi curate.

TREBUIE SĂ ŞTII

Un acronim pentru insulele Nantucket şi vecina ei, Martha’s Vineyard, este BVOB (Bring Your Own Booze, „adu-ţi băutura de acasă”). Aici nu se vinde nici un fel de alcool!


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.