Insula Newfoundland

Cu vârfuri maiestuoase, întinderi nesfârşite şi aproape 10 000 km de linie de coastă stâncoasă, Newfoundland este a şaisprezecea insulă ca mărime din lume, având o suprafaţă de 109 000 km2.

Este un loc captivant unde aisberguri uriaşe alunecă de-a lungul ţărmului, balene înoată în golfuri imense şi turme mari de elani pasc pe câmpuri plate şi mlăştinoase.

Apele pline de peşte din largul coastelor i-au atras mai întâi pe vikingi şi apoi pe britanici, în persoana lui John Cabot, supusul lui Henric al VH-lea; în onoarea lui a fost construit măreţul Cabot Tower, la împlinirea a 400 de ani de la debarcarea lui pe insulă în 1497.

Insula are o istorie violentă în care au avut loc frecvente conflicte, mai ales între francezi şi britanici. În 1713, francezii au renunţat la orice pretenţie asupra insulei, iar ea a devenit un avanpost al Imperiului Britanic, lipsit de legi, motiv pentru care până în 1829 populaţia indigenă beothuk a fost nimicită.

În Newfoundland se află două parcuri naţionale. Gros Morne, pe coasta vestică, a intrat în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1987 datorită geologiei complexe din zonă şi peisajului extraordinar.

satul-trinity

Satul Trinity

Este cel mai mare parc naţional din Canada atlantică, având 1 805 km2. Parcul Naţional Terra Nova, pe coasta de est a insulei, conservă relieful aspru al regiunii Bonavista Bay, unde poţi vedea cum au interacţionat uscatul, marea şi omul.

Pe insulă se găseşte şi un traseu pentru drumeţie de-a lungul laturii estice a peninsulei Avalon. Traseul East Coast are 220 km lungime, pornind din apropiere de Fort Amhurst, în St. John’s, şi se încheie la Cappahayden; încă 320 km de traseu sunt acum în amenajare.

Drumul merge de-a lungul coastei şi îi poartă pe turişti prin multe sale de pescari, pe kilometri întregi de coaste stâncoase nelocuite.

POPULAŢIE

479 105 (2006)

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând, dar din mai până în septembrie nu e aşa frig.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până în capitala insulei Newfoundland, St. John’s.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Pippy Park, în oraşul St. John’s, unde poţi face vizionări subacvatice.
  • Farul Cape Spear, cel mai estic punct din America de Nord.
  • Trinity, satul plin de culoare în care este un muzeu cu peste 2 000 de artefacte.
  • Excursii cu bărci închiriate din Notre Dame Bay pentru a vedea aisberguri de aproape.
  • Situl istoric – inclusiv o aşezare vikingă reconstruită.

TREBUIE SĂ ŞTII

Pentru o descriere autentică a vieţii pe Newfoundland poţi să citeşti cartea lui Annie Proulx The Shipping News, după care s-a făcut şi filmul în care a jucat Kevin Spacey.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.