Insula Peaks

Numită odinioară „Coney Island a statului Maine“, insula Peaks se află în Casco Bay, la circa 5 km de Portland. Comunitatea extrem de unită din insulă a încercat să se separe de Portland, astfel încât insula Peaks să obţină statutul de oraş independent, dar, pare-se, cel puternic are mereu dreptate, iar Portlandul a reuşit să-şi păstreze insula-bijuterie.

Peaks este una dintre cele 200 de insule din golf şi cea mai populată dintre ele, cu toate că nu are decât 3,2 km lungime şi maximum 1,6 km lăţime. Casco Bay este punctul din care începe cu adevărat spectaculoasa coastă Maine, acel univers de ţărmuri stâncoase, insule împădurite, cu puzderie de flori sălbatice, plaje retrase şi golfuri ascunse.

Portland Head Light

Portland Head Light

Spre deosebire de alte insule din golf, Peaks a devenit staţiune turistică importantă de la sfârşitul secolului XIX şi de atunci mica populaţie permanentă şi-a îngroşat simţitor numărul pe perioada verii.

Odinioară era locul unde se desfăşurau activităţi de divertisment organizate, având tradiţie mai ales în sfera teatrală – cele trei teatre de pe insulă au pus în scenă piese deja cunoscute, sau abia ulterior cunoscute, în care au jucat actori celebri, precum D.W. Griffith sau familia Barrymore.

De-a lungul timpului, aproape toate vechile hoteluri, teatre sau parcuri de distracţii au dispărut, dar câteva cabane victoriene încă se păstrează.

Cum gusturile s-au schimbat, insula a renunţat la atmosfera tradiţională de orăşel şi acum este populară printre cei cărora le plac frumuseţile naturii, căţărările pe maluri stâncoase, cursele pe bicicletă, călăria, plimbarea cu caiacul sau răsfăţul pe plajă.

POPULAŢIE

927 (2015).

CÂND SĂ TE DUCI

În perioada mai-septembrie se întâmplă toate, dar sunt şi câteva hoteluri care oferă vacanţe plăcute de iarnă.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul care pleacă regulat din Portland – o excursie perfectă de o zi.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • croazieră prin golful pitoresc cu o ambarcaţiune de la Casco Bay Lines – care te duce şi la insulele Little Diamond, Great Diamond, Long, Chebeague sau Cliff.
  • Gem Gallery, pe insula Avenue, expune lucrări ale artiştilor locali.
  • Festivalul anual Peaks Fest, la sfârşitul lunii iunie, care celebrează unicitatea comunităţii de pe insula.
  • Instalaţii militare abandonate, din al Doilea Război Mondial, inclusiv Battery Steele, ale cărei tunuri imense au spart geamurile de pe insulă când a fost testată.

TREBUIE SĂ ŞTII

Marele regizor John Ford, născut în Portland, a fost poreclit „primarul din insula Peaks” – când era tânăr a lucrat la feribot, a fost plasator de bilete la Gem Theatre şi toată viaţa şi-a petrecut vacanţa pe insulă.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.