pelee-island

Insula Pelee

Insula Pelee este un paradis verde, înconjurat de apele albastre ale lacului Erie. Aflându-se doar puţin mai sus de paralela 42° nord, ea marchează punctul cel mai sudic al teritoriilor canadiene locuite (cel mai sudic punct al ţării este insula Middle, care este nelocuită).

Are 14,5 km lungime şi 5 km lăţime şi se află în jumătatea vestică a lacului; este aproape de graniţa cu statul Ohio (SUA), pe aceeaşi latitudine cu California de Nord. Amplasarea insulei asigură cel mai plăcut climat anual din toată Canada.

La început era doar un teren mlăştinos, prea puţin folosit de popoarele Primelor Naţiuni; în secolul XIX, ea a fost concesionată de colonişti albi. Climatul blând al insulei este ideal pentru viticultură, şi industria vinului a prosperat aici înainte de Primul Război Mondial, când a decăzut, ca să reînvie în anii 1980. Mlaştinile au fost asanate la sfârşitul secolului XIX şi a început cultivarea tutunului.

insula-pelee-din-aer

Insula Pelee văzută din aer.

Azi se cultivă în special soia şi grâu. Insula Pelee este un punct important de popas pentru păsări migratoare şi chiar cei care nu sunt ornitologi pasionaţi vor fi impresionaţi de stolurile numeroase de bâtlani albaştri, cormorani, raţe sau vulturi. În 1984 s-a înfiinţat Rezervaţia Naturală Lighthouse Point, unde vei găsi cărări întortocheate pe care, trecând prin zone mlăştinoase, vei ajunge la plaje cu nisip.

Este un peisaj mereu schimbător, linia de coastă se erodează uşor, dunele de nisip apar şi dispar, se nasc lagune şi golfuri. Izolarea impune un ritm monoton al vieţii şi insula revine cu adevărat la viaţă doar toamna, în timpul sezonului de vânătoare la fazani. Este locul ideal pentru plimbări pe jos, cu bicicleta sau cu barca.

POPULAŢIE

171 (2011).

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de la Leamington, Ontario, sau de la Sandusky, Ohio (SUA).

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând, dar, dacă nu eşti vânător de fazani, ar fi bine să eviţi toamna, când insula se aglomerează şi preţurile cresc.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Memorial Park în care poţi vedea o uriaşă piatră de moară construită de aborigeni.
  • Farul de pe insulă, construit în 1833.
  • Observarea păsărilor – în special în vestul insulei.
  • Turul podgoriilor de pe insulă.

TREBUIE SĂ ŞTII

Vizibilă într-o zi senină, stânca Hulda marchează locul de unde, potrivit legendei, o fecioară indiană s-a aruncat după o relaţie nefericită cu un englez.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.