Insula Prince Edward, cu forma ei de semilună, este cea mai mică dintre provinciile canadiene. Are o suprafaţă de 5 520 km2, adică este mai mică şi decât multe dintre parcurile naţionale din Canada, dar avantajul este că o poţi explora în mai puţin de o săptămână.
Insula este situată în golful St. Lawrence şi este separată de provinciile maritime New Brunswick şi Nova Scoţia prin îngusta strâmtoare Northumberland.
Populaţia mi’kmaq, primii locuitori ai insulei, au numit-o Abegweit, „tărâmul legănat de valuri”; ei credeau că insula a fost făcută de Marele Spirit care a aruncat în mare nişte pământ roşu.
În 1534, exploratorul francez Jacques Cartier a emis pretenţii asupra insulei, dar la sfârşitul secolului XVIII ea se afla sub stăpânirea britanicilor. Aceştia i-au expulzat pe acadieni de pe insulă şi au botezat-o Prince Edward în onoarea tatălui reginei Victoria.

Portul plin de culoare de pe North Shore
Insularii şi-au păstrat o oarecare independenţă până la conferinţa de la Charlottetown, din 1864, când a luat fiinţă Canada; de atunci, insula a fost supranumită „leagănul Confederaţiei”.
Insula este un cunoscut paradis de pace şi linişte pentru cei care caută un loc în care pot scăpa de toate. Insularii sunt calzi şi prietenoşi. Natura pare să aibă aici o linişte senină – dealuri întinse şi domoale, peticite plăcut cu verdele-închis al ierbii şi arămiul terenului arabil.
În acest peisaj pastoral sunt presărate mici sate unde ritmul vieţii a rămas neatins de viteza modernă. Mulţi insulari trăiesc din pescuit şi agricultură.
Este un ţinut al belşugului, cu frumoase recolte obţinute din pământ şi din apă, celebru pentru stridii, midii şi mai ales homari. Se mândreşte cu faruri frumoase, străzi străjuite de copaci şi terase din secolul XIX, dar şi cu golfuri, parcuri, înălţimi stâncoase şi plaje lungi de nisip.
POPULAŢIE
146 283 (2014)
CÂND SĂ TE DUCI
Majoritatea punctelor de atracţie se deschid de Ziua Victoriei (în mai) şi până de Thanksgiving (la începutul lunii octombrie). În lunile de toamnă insula este mai puţin aglomerată şi mai spectaculoasă.
CUM AJUNGI ACOLO
Cu avionul până la Charlottetown, cu feribotul până la Wood islands din Nova Scoţia sau cu maşina pe podul Confederation.
PUNCTE DE ATRACŢIE
- Carnavalul Homarilor de la Summerside, în luna iulie.
- Green Gables House, lângă Cavendish – decorul celebrei cărţi Anne of Green Gables.
- Drumeţii şi căţărări pe coastele stâncoase din Parcul Provincial Brundenell River.
- Panorama din farul Panmure Island (deschis din mai până în septembrie).
- Orwell Corners Historic Village -o reconstituire a vieţii tipice de pe insulă din secolul XIX.
- Centrul pentru turişti din Parcul Naţional PEI – o vizită obligatorie pentru pasionaţii de viaţă marină.
TREBUIE SĂ ŞTII
Pentru o experienţă de vacanţă, încearcă să vezi musicalul nemuritor Anne of Green Gables, care se pune în scenă la Charlottetown Festival (iunie-octombrie).
Booking.com