insula-quadra

Insula Quadra

La dimensiunile sale – 35 km lungime și 310 km2 insula Quadra este cea mai mare și cea mai populată dintre Insulele Discovery, aflate între insula Vancouver și partea continentală a Columbiei Britanice.

După un drum scurt cu feribotul de pe Campbell River, pe ape pline de balene și delfini, vei ajunge la această insulă acoperită de o străveche pădure tropicală.

Urmele de activitate umană sunt vechi de peste 2 000 de ani, iar comunitatea prosperă și azi. Comunitățile Primelor Națiuni, salish și kwagiulth, există și azi. La sfârșitul secolului XVIII, corăbii britanice și spaniole aflate în căutarea fabulosului Pasaj de Nord-Vest au ajuns în aceste ape periculoase și au avut primul contact cu indigenii.

Azi, majoritatea urmașilor acelor populații trăiesc la Cape Mudge, în sudul insulei, acolo unde turiștii pot întâlni o comunitate artistică înfloritoare. Pe Quadra trăiesc și mulți artiști contemporani, scriitori, olari și alți artizani renumiți, precum și un număr tot mai mare de practicanți ai metodelor de însănătoșire alternative.

cape-mudge

Stâlpi totemici în satul Cape Mudge

Cu pădurile ei bogate, relieful diversificat și fauna abundentă, insula a devenit o mare atracție pentru pasionații de natură. Există un sistem foarte extins de lacuri și râuri pentru plimbări cu caiacul și canoea și nenumărate cărări și trasee pentru drumeții sau ciclism montan.

Vara poți face partide de pescuit sau de observare de păsări cu ajutorul unui ghid; la fel, poți face excursii pentru a vedea balene și urși. În golfurile adăpostite și lacurile interioare se găsește o incredibilă varietate de animale sălbatice – căprioare cu coadă neagră, vidre de râu, foci de coastă, lei de mare, cormorani, bufnițe polare, marele bâtlan albastru și șoimul călător, greu de văzut.

Relativa izolare în vârful strâmtorii Georgia a ajutat comunitatea să-și conserve farmecul idilic. Aborigenii și europenii trăiesc laolaltă, și turiștii încă nu au copleșit insula.

POPULAȚIE

2 472 (2006)

CÂND SĂ TE DUCI

Tot timpul anului, deși în perioada mai-august feriboturile sunt foarte aglomerate.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul din Campbell River sau insula Cortes.

PUNCTE DE ATRACȚIE

  • Muzeul Kwagiulth din satul Cape Mudge care găzduiește o colecție inegalabilă de vechi stâlpi totemici.
  • Oricare dintre cele 120 de ateliere ale artiștilor care locuiesc pe insulă.
  • Observarea naturii și hoinăreala.

TREBUIE SĂ ȘTII

Există mai multe agenții care organizează tururi de observare a balenelor sau animalelor sălbatice pe insulă. Cercetări recente au arătat că bărcile gonflabile rapide, tip Zodiac, afectează populația de balene, așa că, dacă vrei să faci un tur, o călătorie cu o barcă mai lentă poate nu e la fel de incitantă, dar face mai puțin rău mediului înconjurător fragil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.