isle-royale

Insula Royale

Cu 74 km lungime şi 14 km lăţime şi suprafaţa 535 km2, Isle Royale este cea mai mare insulă naturală din Lacul Superior şi a doua ca mărime din Marile Lacuri. Deşi este mult mai aproape de Canada decât de SUA, insula a fost cedată americanilor în 1843.

Istoria insulei este una de nimicire şi renaştere, de încercări eşuate care au lăsat-o azi un ţinut neatins care să fie savurat de drumeţi şi de iubitori de natură. Insula, apele din jurul ei şi micile insule care mai există alcătuiesc Parcul Naţional Isle Royale.

De peste 2 000 de ani, nativii indieni au vizitat insula, au vânat, au pescuit, au adunat pepite de cupru şi mai târziu au făcut şi mine de cupru pe insula numită de ei Minong.

Pe la mijlocul secolului XIX, coloniştii albi şi-au încercat şi ei norocul cu mineritul, exploatarea forestieră sau pescuitul, dar poziţia izolată a insulei făcea aceste activităţi nerentabile.

lacul-superior

Lacul Superior

Când ajungi la Rock Harbour, singurul doc funcţional de pe insulă, eşti anunţat printr-o pancardă că te întorci la natură. Nu există autovehicule şi sunt doar vreo două moteluri cu dotări de bază.

Nu ai nevoie decât de încălţăminte comodă, de un cort şi de un rucsac ca să te poţi bucura de acest peisaj uimitor.

Animalele reflectă şi ele caracteristicile insulei. Nu de mult aici au apărut lupii şi elanii, veniţi în căutarea unor locuri mai bune de vânătoare sau de hrană. Animale din apropierea insulei, precum ursul negru sau căprioara cu coadă albă, aici lipsesc; izolate de o sursă bună de hrană, cu timpul au dispărut.

Este un mediu în permanentă schimbare. Uneori, Lacul Superior îngheaţă la marginea de nord, formând un pod de gheaţă spre partea continentală pe unde vin alte specii de prădători sau erbivore, şi ciclul se reia.

POPULAŢIE

Nelocuită.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de la Copper Harbour, Michigan, 90 km sau cu hidroavionul de la Houghton, Michigan.

CÂND SĂ TE DUCI

Cu adevărat accesibilă este numai vara (iunie-august).

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Traversarea Lacului Superior – 6 ore cu feribotul.
  • Observarea animalelor – castori, vulpi, păsări de mare în mediul lor natural.
  • Drumeţiile pe sistemul complex şi bine întreţinut de trasee turistice ale insulei.
  • Pur şi simplu să stai acolo, departe de stresul vieţii moderne.

TREBUIE SĂ ŞTII

Insula are multe bogăţii minerale: legile americane interzic colectarea oricăror materiale din zonă. Vânătorii de suvenire trebuie să se mulţumească doar cu fotografii şi cu amintiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.