staten-island

Insula Staten – (Staten Island)

Este unul dintre cele cinci boroughs (cartiere) ale New Yorkului, celelalte patru fiind Manhattan, Brooklyn, Queens şi The Bronx. Geografic, este cel mai izolat şi mai puţin populat dintre ele.

Până în anii 1970, Staten Island era numit Borough of Richmond datorită apropierii sale de comitatul cu acelaşi nume, cel mai sudic din statul New York. Este al treilea cartier ca mărime, cu o suprafaţă de 153 km2.

Istoria modernă a insulei începe de la coloniştii europeni.

La începutul secolului XVII, încercările olandezilor de a se stabili aici au fost zădărnicite de opoziţia triburilor indigene până în 1670, când coloniştii englezi şi olandezi au preluat controlul insulei.

Pe Staten Island, în 1776 au aflat trupele britanice sub comanda lui William Howe de Declaraţia de Independenţă, la scurt timp după ce reuşiseră să-l izgonească pe George Washington în bătălia pentru Long Island şi după ce capturaseră New Yorkul.

staten-island-ferry

Celebrul Staten Island Ferry

Comparată cu restul New Yorkului, insula a rămas relativ nedezvoltată până în 1964, când s-au încheiat lucrările la podul Verrazano Narrows care a deschis imediat drumul spre dezvoltare datorită accesului direct spre Brooklyn.

Podul a oferit şi o legătură mai bună între New Jersey şi celelalte cartiere şi Long Island, iar construirea ulterioară a unei noi reţele rutiere a transformat complet ritmul paşnic de viaţă din insulă. Ţărmul de nord este intens urbanizat, iar ţărmul sudic a rămas oarecum suburban.

Dar ecologiştii nu au cedat fără luptă şi în anii 1960 s-a înfiinţat cel mai mare parc naţional de conservare din New York, în care au fost incluse mari suprafeţe de pădure. Staten Island are şi cel mai înalt punct (natural) din New York – vârful Todt Hill, de 125 m.

POPULAŢIE

472 621 (2013).

CÂND SĂ TE DUCI

Cea mai frumoasă vreme este în perioada mai-octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Insula este deservită de patru poduri şi o linie rapidă de tranzit, dar e obligatoriu să ajungi acolo cu celebrul feribot Staten island, ca să admiri priveliştea incomparabilă a portului.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Historic Richmond Town – un muzeu în aer liber unde se află clădiri comerciale şi guvernamentale, plus case sau anexe gospodăreşti aduse din alte zone ale insulei.
  • Cea mai bună colecţie de şerpi cu clopoţei (şi alte reptile) din America de Nord, de la mica grădină zoologică Staten island, în Barret Park.
  • Snug Hartoor Cultural Centre – 26 de clădiri în stiluri clasice diferite în care se desfăşoară o mulţime de activităţi, grădina botanică din Staten island şi Newhouse Centre for Contemporary Art.

TREBUIE SĂ ŞTII

După atacul din 11 septembrie 2001, tot molozul de la Ground Zero a fost adus la groapa de gunoi de pe Long island, ani de zile locul de depozitare a gunoiului menajer din New York (acum a fost închisă).


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.