tangier-insula

Insula Tangier

Izolata insulă din golful Chesapeake aparţine comitatului Accomack din Virginia şi este separată de malul estic al golfului de canalul Pocomoke. Este micuţă – numai 0,6 km2. Cel care a descoperit-o a fost căpitanul John Smith, cunoscut prin Pocahontas, şi în secolul XVII s-a aflat pe rând sub diferite stăpâniri.

De fapt, insula Tangier este un grup de insuliţe separate de mlaştini şi pârâiaşe mareice. Insuliţele sunt legate prin poduri de lemn mici şi înguste care nu permit trecerea vehiculelor cu motor, aşa că principalul mijloc de transport îl reprezintă maşinuţa de golf, barca, mopedul, bicicleta şi piciorul.

Sunt trei porţiuni mai mari – Main Ridge, Canton şi West Ridge. Partea de nord din Main Ridge poartă domesticul nume de Me at Soup (Eu la supă). Celelalte părţi ale insulei sunt Black Dye, Sheep’s Head şi Hog Ridge.

chesapeake-golf

Golful Chesapeake la apus

Insula e „de modă veche“. Locuitorii ei, independenţi şi încăpăţânaţi, vorbesc un dialect unic, care nu s-a schimbat din vremea primilor colonişti englezi. Există o singură cabină telefonică, nici un ATM şi cele câteva facilităţi turistice au început abia recent să accepte plata cu cardul.

Dar insula se modernizează rapid odată cu apariţia reţelelor de televiziune prin cablu, un proces ce nu este pe placul tuturor. Turismul suplimentează veniturile insulei, care proveneau din pescuitul de crabi şi scoici. În general, bărbaţii se ocupă de pescuit, iar femeile de turism.

Există unităţi care asigură cazare şi mic dejun, dar majoritatea vizitatorilor vin în grupuri organizate sau vizitează insula pentru o zi, ajungând cu feribotul. Turiştii găsesc aici magazine de suvenire, localuri cu specialităţi din crab, un magazin universal.

POPULAŢIE

727 (2013).

CÂND SĂ TE DUCI

Accesul este mai simplu în lunile de vară; iarna poate să fie foarte dificil.

CUM AJUNGI ACOLO

Există o pistă de aterizare pentru taxiuri aeriene, servicii de feribot de pe partea continentală (Crisfield, Maryland şi două porturi din Virginia, Onancock şi Reedville), plus ambarcaţiuni care fac curse pe insulă.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Salonul de îngheţată Spanky’s, în stilul anilor 1950, din Main Ridge.
  • Păsările – mii de pelicani, bâtlani albaştri, egrete, lişiţe, vulturi-pescar, raţe şi gâşte atrase aici de suprafeţele mari de mlaştină.
  • Specialitatea insulei – decoraţiunile de Crăciun realizate din scoici.

TREBUIE SĂ ŞTII

Localnicii din Tangier au renunţat la obiceiul de a-şi îngropa morţii în curtea casei abia în secolul XX, când nu mai exista loc de înmormântare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.