vancouver-insula

Insula Vancouver

Vancouver este o insulă mare din Columbia Britanică, în largul coastelor canadiene din Pacific, separată de continent prin strâmtoarea Georgia. Are 460 km lungime şi 80 km lăţime, un splendid peisaj cu păduri de smarald, munţi cu vârfuri acoperite de zăpadă, pajişti pline de flori, lacuri şi râuri cu apă limpede precum cristalul şi rece ca gheaţa, plus o coastă sălbatică, bătută de valurile Pacificului.

Insula este un paradis pentru activităţi în aer liber – unul dintre puţinele locuri unde poţi juca golf şi schia în aceeaşi zi.

În mijlocul insulei se află lanţul muntos Vancouver Island, care o împarte în două – în vest rămâne coasta aspră şi umedă, iar în est coasta mai uscată, cu relief mai domol. Vârful cel mai înalt este Golden Hinde, de 2 195 m – acum în Parcul Provincial Strathcona, unde mai sunt câţiva gheţari, cel mai mare fiind Comox.

Coasta de vest este stâncoasă şi montană, caracterizată de fiorduri, golfuri şi insuliţe, dar în interior sunt multe râuri şi lacuri, dintre care lacul Kennedy, la nord-est de Ucluelet, este cel mai mare.

În capătul sudic al insulei este eleganta capitală Victoria, cu parlamentul ei istoric, străzi înguste punctate de cafenele, puburi şi grădini pline de culoare. Ambarcaţiuni plutesc leneş pe apele strălucitoare din port.

clayoquot-canalul

Canalul Clayoquot pe coasta de vest

Ai foarte multe de văzut aici, inclusiv celebra grădină botanică Butchart, în care se găsesc peste un milion de plante. Grădina este împărţită în zone cu tematică diferită -de exemplu, grădina japoneză sau grădina italiană – şi fiecare are frumuseţea ei distinctivă.

Printre activităţile pe care le poţi face în acest spaţiu atât de mare se numără schiatul, raftingul pe râu, ciclismul montan, plimbările cu barca, explorarea peşterilor, scufundări, snorkeling, bungee jumping.

Se organizează excursii de pescuit de mare adâncime pentru cambulă sau diverse specii de somon, pentru observarea balenelor sau te poţi plimba cu caiacul în golfuleţele din Parcul Naţional Pacific Rim.

Drumeţiile şi căţărările sunt activităţi populare, călare sau pe jos, pe trasee care trec prin păduri de brad. Tot mai căutate sunt partidele de observare a animalelor sălbatice, primul pe listă fiind ursul negru, şi excursiile eco, cu barca, ca să vezi vulturi pleşuvi, lei de mare sau vidre marine.

POPULAŢIE

748 937 (2009)

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-noiembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de pe continent sau cu avionul până la aeroportul internaţional Victoria.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Observarea de balene – du-te în perioada martie-mai, când în apele oceanului se află circa 21 000 de balene, inclusiv balena cenuşie care migrează din california în Alaska.
  • Grădina botanică Butchart una dintre cele mai bune şi mai pline de imaginaţie grădini din lume. Du-te în serile de vară să participi la concertele în aer liber în timp ce te bucuri de grădina iluminată multicolor.
  • Satul pescăresc Tolfino, pe canalul Clayoquot, cu încântătoare plaje de nisip în sud, unde ai posibilitatea să vezi balene şi să faci surfing.
  • Plimbări călare prin aceste minunate ţinuturi.

TREBUIE SĂ ŞTII

Mai este numită şi „Insula”.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.