aleutian-insule

Insulele Aleutine

Un lanţ îndepărtat şi puţin populat de circa 300 de insule din nordul Pacificului, Aleutinele se întind de la peninsula Alaska, spre vest, într-un arc de circa 1 900 km. Cum traversează longitudinea de 180°, lanţul stâncos alcătuieşte partea cea mai vestică a Statelor Unite şi, tehnic, este şi partea cea mai estică.

Pe insule sunt 57 de vulcani din Cercul de Foc al Pacificului, acea zonă în forma unei uriaşe litere „u” răsucite, pornind din America de Sud până în Noua Zeelandă, unde au loc frecvent cutremure şi erupţii vulcanice.

Există cinci grupuri în Aleutine: Insulele Fox, cele mai apropiate de continent, Insulele Four Mountains, Insulele Andreanof, Insulele Rat şi cele numite, paradoxal, Near („aproape”), deşi sunt cele mai îndepărtate de continent. Există puţine locuri naturale de debarcare şi apele din jurul lor sunt periculoase.

Locuitorii indigeni fac parte din populaţia unangan, numiţi cu un termen generic aleutini. Exploatate pentru prima oară de Rusia, pentru blana de focă şi de vidră marină. Aleutinele au făcut parte din regiunea pe care SUA au cumpărat-o în 1867 odată cu Alaska.

schwatka

Fortul Schwatka, pe muntele Ballyhoo

Azi principala activitate comercială este pescuitul, deşi se simte o puternică prezenţă militară americană (oarecum secretă).

Câteva insule sunt locuite, dar principala concentrare a populaţiei se găseşte în aşezarea Unalaska, pe insula cu acelaşi nume. Majoritatea activităţilor exclusiviste (citeşte „scumpe”) din Aleutine se organizează aici, iar navele de croazieră fac popas pe Unalaska, punct de plecare pentru tururi de avion sau de vapor.

Călătorii aventuroşi găsesc aici un ţinut sălbatic şi o faună senzaţională – urşi bruni, lupi, caribu, balene, lei de mare, vidre de mare, delfini bruni, alea antică, vulturi, rara alcă cu creastă, pufini şi multe altele.

POPULAŢIE

8 200 (2000)

CÂND SĂ TE DUCI

În sezonul cald (mai-septembrie), deşi iernile nu sunt exagerat de aspre.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu greu! Feribotul de stat face curse de două ori pe lună de la insula Kodiak la Unalaska (numai din mai până în octombrie), unde se mai poate ajunge şi cu avionul de la Anchorage. În afară de asta. vizita pe insulă se face numai organizat, cu ghizi experimentaţi.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Cea mai veche biserică ortodoxă rusă în formă de cruce din America de Nord, un monument istoric aflat în pericol, pe insula unalaska.
  • Vulcanul Makushin, care pufăie uşor, tot pe insula unalaska.
  • Aria Naţională istorică Aleutian World War ll, fortul Schwatka, pe muntele Ballyhoo, care se înalţă deasupra Dutch Harbour.

TREBUIE SĂ ŞTII

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial câteva din insulele Aleutine au fost ocupate de japonezi – atât de aproape ajunseseră de invadarea Statelor Unite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.