insula-campobello

Insulele Campobello şi Grand Manan

Campobello şi Grand Manan sunt insulele principale ale arhipelagului Fundy, situat în colţul de sud-vest al provinciei New Brunswick, în golful Passamaquoddy. Campobello, cu 14 km lungime şi circa 5 km lăţime, se poate vizita într-o zi.

Pe insulă mişună proprietari de case de vacanţă şi excursionişti; în sud, Parcul Internaţional Roosevelt Campobello, arie protejată, se întinde pe o suprafaţă de 1 135 ha. Aici poţi vedea celebra Roosevelt Cottage, eleganta reşedinţă de vară a familiei lui Franklin D. Roosevelt, golfuri împădurite, păduri mixte, mlaştini şi şesuri inundate de maree.

roosevelt-cottage

Roosevelt Cottage

Grand Manan, lungă de 34 km, cu lăţime maximă de 18 km, este paradisul iubitorilor de păsări, aici fiind locul unde vara cuibăresc o mare varietate de păsări de mare. Peisajul de coastă e uimitor – stânci înalte de până la 90 m şi ape periculoase care le înconjoară.

În ciuda aspectului pitoresc pe care îl dau cele trei faruri, insula a fost locul unde au naufragiat multe nave pe vremea corăbiilor cu pânze şi a navelor comerciale cu aburi.

Populaţia passamaquoddy, locuitorii originari ai insulei, o numesc Ebaghuit, ceea ce, tradus literal, înseamnă „aşezată paralel cu uscatul“. Valurile de exploratori europeni au pus insula pe rând în stăpânirea francezilor şi ulterior a britanicilor. În 1866, o organizaţie politică din Statele Unite numită Fenian Brotherhood a încercat să cucerească insula, dar trupele războinice au fost dispersate de armata americană.

Acest incident a determinat provincia New Brunswick să se alăture celorlalte colonii britanice din America de Nord, atunci când s-a format dominionul Canada. Populaţia passamaquoddy se stabilise pe insulă înainte ca aceasta să fie descoperită de europenii care s-au stabilit aici la sfârşitul secolului XVIII, odată cu primii refugiaţi loialişti do după Războiul Revoluţionar American.

Din cauza popularităţii insulei, în iulie şi în august ai mult de aşteptat la feriboturile de maşini şi o recomandabil să obţii un loc de cazare cu ceva timp în avans.

POPULAŢIE

Campobello – 1 056 (2006); Grand Manan – 2 460 (2006)

CUM AJUNGI ACOLO

La ambele insule se poate ajunge cu feribotul de la Blacks Harbour; Campobello este conectată cu oraşul Lubec, din statul american Maine, prin podul Franklin Delano Roosevelt.

CÂND SĂ TE DUCI

Pentru păsări, primăvara, vara şi toamna; pentru drumeţii şi sporturi acvatice, de la mijlocul lui iunie până în septembrie.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Pe Campobello – Roosevelt Cottage, casa în stil colonial olandez de 34 de camere plină de obiecte memorabile, deschisă publicului de la sfârşitul lui mai până la mijlocul lui octombrie.
  • Parcul internaţional Roosevelt Campobello, unde se pot face plimbări plăcute în familie.
  • Pe Grand Manan – miile de papagali de mare, gâşte de mare, gării, petreli şi pescăruşi care vizitează insula; sezonul cel mai bun este primăvara sau toamna, în perioada migraţiilor, sau vara, în sezonul de cuibărire.
  • Muzeul Grand Manan, care deţine cea mai mare colecţie de epave – obiecte recuperate din provinciile maritime.

TREBUIE SĂ ŞTII

În 1921, când se afla împreună cu familia în vacanţă pe Campobello, Roosevelt s-a îmbolnăvit de poliomielită, care l-a paralizat de la mijloc în jos.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.